Турция даде началото на една от най-големите операции по масово задържане на врагове на режима, при която нареди да бъдат арестувани 1112 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни медии.

Според властите те са сподвижници на живеещия в САЩ мюсюлмански духовен водач - Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява в организацията на проваления преврат от 2016 г. 

Фетхуллах Гюлен отрича да е организирал преврата, в който бяха убити повече от 250 души. Той живее в щата Пенсилвания от 1999 г. 

Операцията е продиктувана от предполагаеми измами по време на изпити за полицейски инспектори през 2010 г. Вярва се, че някои от участниците са получили правилните отговори предварително, предаде турска информационна агенция.

Досега 124 от набелязаните са били задържани в операцията, която се простира до 76 провинции. Не се знае колко от тях служат като полицаи и до днес.

В неделя вътрешният министър Сюлейман Сойлу обяви, че "голяма операция" предстои срещу поддръжниците на Гюлен.

"Дяволите няма да продължават повече с измамите си", заяви той. "Ще ги довършим", добави министърът.

Правителството твърди, че мрежата, която се е тъкала десетилетия наред е обхващала силите за сигурност, съдебната власт и министерствата, като огромна част от поддръжниците на Гюлен са мамили на изпитите, за да създадат "паралелна страна".

След опита за преврат властта наложи дълбоко и продължително прочистване на държавните институции, докато прокурорите започнаха масови разследвания срещу заподозрените за връзки с Гюлен. 

От преврата досега

Западните съюзници на Турция критикуваха това поголовно преследване, което до голяма част беше изпълнено по време на обявеното извънредно положение.

Критиците на Ердоган го обвиняват, че използва проваления пуч като повод да потиска дисидентите в страната. Турските власти настояват, че мерките са задължителни, за да се предпази националната сигурност.

След преврата повече от 77 000 души бяха арестувани и очакват съдебен процес, докато 150 000 държавни служители или военни бяха уволнени.

Министърът на отбраната Хулуси Акар твърди, че 15 000 военни са били отстранени от служба, сред които са 150 генерали и адмирали.

Властите също са поели контрола на стотици фирми, които подозират във връзки с Гюлен, и са затворили повече от 130 медии.

Анкара започва все по-смело да се цели в поддръжниците на Гюлен в чужбина, като настоява за екстрадицията му и на други негови сътрудници от държави в Европа, Азия и САЩ.