Четвъртото издание на тенис турнира "София оупън" приключи снощи. Победителят - Данийл Медведев, не е неочакван. Руснакът бе един от фаворитите и предвид формата му от началото на годината, напълно закономерно си тръгна с титлата. Други си тръгнаха доста по-рано. Нормално - така е навсякъде.

През 2018-а считахме, че бъдещето на надпреварата е под сериозна заплаха след отказа на Григор Димитров да участва. Тогава най-добрият ни тенисист обяви, че изпитва болки в рамото и трябва да си почине една седмица. И не защитава титлата си.

След "София оупън 2019" обаче организаторите, а и българските фенове на най-популярния индивидуален спорт имат повод за оптимизъм. Ето защо.

Григор Димитров и турнирът

Гришо не игра на първия "София оупън" през 2016 г. Въпреки това, особено през уикенда - в края на надпреварата, в залата имаше доста публика. За първи път в България се провеждаше мъжки тенис турнир от толкова висок ранг - някои отидоха защото обичат спорта, други само от любопитство.

Димитров реши да участва на следващата година и еуфорията беше неописиуема. В дните, в които Григор играеше, нямаше и едно свободно място в залата. Развихри се черна борса за билети. За тенис! Първата ни ракета спечели финала и всички бяха доволни - нещата вървяха идеално "по всички параграфи".

Ами сега? Това бе въпросът през 2018 г., когато Димитров не беше в залата. Считаше се, че заслугата да има доста хора отново е негова, тъй като хората са си купили билети по-рано.

Още миналата есен стана ясно, че Димитров няма намерение да участва през 2019-а. А от прословутото му интервю пред бТВ през декември се разбра, че е в конфликт с организаторите. Той или приближените му.

Гаел Монфис показа отличен тенис и професионално отношение в София.

Ами сега - за втори път? И без петел съмна. Билетите продаваха имената на Стан Вавринка, на Стефанос Циципас, на Медведев, Карен Хачанов, а също така на Фернандо Вердаско, Гаел Монфис, Роберто Баутиста Агут... Пък и българите, които участваха в надпреварата, а един от тях - Александър Лазаров, направи фурор с влизането си в основната схема.

Няма да се спираме на липсата на Григор. Вече всичко е казано по темата. Защо не иска да играе - той си знае. И организаторите. Разбира се, че е по-добре да е в залата. Но тенис ще има и без него. Най-важното е, че хората зад "София оупън" си дадоха сметка за нещо много важно още през миналата година: схемата "един човек - цял турнир" не работи. Ако през миналата година Димитров ги свари неподготвени (все пак реагираха отлично с привличането на Стан Вавринка), през настоящата те показаха, че са си взели поука. 

Конкуренцията и качеството

Четвъртият "София оупън" беше може би "най-плътен" като имена. Съперничи с второто издание, в което на линия бяха Григор, Доминик Тийм, Давид Гофен... Все пак сега големите имена бяха повече и на по-равностойни състезатели от топ 30.

Качеството на тениса бе много високо - като за ATP. В мачовете на Медведев, Монфис, Циципас, Матео Беретини и т.н. видяхме страхотни изпълнения. Факт е, че гъркът привлече много публика, но и след отпадането му в залата имаше много хора. Не е ясно дали ще го видим пак. Близостта на София до родината му помага. Но и да не го видим, има кой да дойде. През миналата година по това време още никой никъде не го слагаше.

Шампионът Данийл Медведев.

Случи се така, че частта от схемата на Медведев беше по-интересната, защото до края в нея останаха асове. В другата, от която излезе Мартон Фучович, не беше така. Фаворити отпаднаха рано, Роберто Баутиста Агут се разболя, но всичко това е в реда на нещата. Чарът на един турнир.

Организацията, рекламата, забавленията 

И тук нещата са все по-добре - и по трите "параграфа", а и всички останали, които ги съпътстват. Билетите бяха на достъпни цени. Рекламата на турнира бе доста мащабна и шумна. Удачният пример как се разгласява спортно събитие. На точно обратното станахме свидетели преди Световното по волейбол миналата есен. Ако не си свързан с този спорт, трудно щеше да разбереш, че има Мондиал. Никой извън спорта не е длъжен да знае.

Дори извън тениса, човек можеше да си изгуби времето в коридорите на "Арена Армеец". Най-важното от всичко - имаше забавления за децата. На няколко места те можеха да играят нещо като минитенис, разни игри, а един от спонсорите на надпреварата бе осигурил виртуален тенис и опашка там имаше винаги. Беше вълнуващо за гледане дори отстрани.

Това е един от начините подрастващите да се запалят по спорта. Но извън турнира, федерацията по тенис е една от най-активните в последните години с програми и инициативи, насочени към малките.

Има какво да се желае, кривици винаги могат да се намерят. Но се усеща развитие в положителна насока. Играчите харесват турнира, организацията, публиката... Медведев беше впечатлен, че много хора говорят руски и че за разлика от други източноевропейски страни (посочи конкретно родината си като лош пример!), отношението към чужденците е добро. Останалите също не казаха и една лоша дума. 

Публиката

Едно от най-хубавите неща е, че публиката също се развива позитивно. Тя аплодира, вика, оценява и съпреживява и вече се държи като тенис публика от страните, които имат много по-големи традиции със състезания от елита на този спорт. "Отклонения" винаги ще има. Който гледа тенис, знае, че навсякъде по света има "новобранци" по трибуните, които не са наясно с етикета и снимат със светкавици, движат се когато не бива, вдигат твърде много шум и т.н. и т.н.

Ако човек ходеше в "Арена Армеец" тези дни, щеше да си даде сметка, че приказките как българинът е загубил спортната си култура са силно преувеличени.

Тук стигаме до посещаемостта - "София оупън 2019" не мина пред камерна публика. Общо са се стекли 45 хиляди души, заявиха от пресцентъра на турнира пред Клуб Z след изрично запитване. В четвъртък вечерта имаше около 7000 зрители, от петък до неделя - над 8 хиляди. Вчера дори се доближават до 9000. Това е отлична посещаемост за турнир от категория "250". Та по 8000 души вече не ходят и на футбол в България. По толкова фенове имат "грандовете" само в двубоите помежду си, а през останалото време ритат пред 2-3 хиляди.

И така - "София оупън" има бъдеще. Тази година беше много добър. Има бъдеще заради всичко казано по-горе. Най-вече заради децата, които заслужават да се докоснат до прекрасната атмосфера на високото равнище на професионалния тенис. Турнирът спокойно може да си продължи в България по това време на годината и в следващите четири зими. Поне.