Канадската компания Kobo извади нов коз срещу конкурента си Amazon - водоустойчив четец за електронни книги. Kobo Aura H2O е версия на флагмана им Aura HD, но има едно солидно предимство - може да изкара 30 минути на метър под вода.

Което означава, че вече няма да се притеснявате от мокрене, заливане, или четене на плажа. Сертификата IP67, който гарантира издръжливостта под вода, има и друг приятен страничен ефект - вътрешността на машинката трудно се замърсява от песъчинки и други дребни частици. Дори направо невъзможно.

Машинката засича кога е под вода, и го съобщава на екрана си. Достатъчно е да забършете екрана и да продължите да пишете.

И без споменатите екстри  Kobo Aura H2O е впечатляващ четец - гигахерцовият процесор е най-мощният в момента за този тип устройства, а 6,8-инчовият Е-ink дисплей с 1440х1080 резолюция е също стабилен, с гъстота на пикселите 265 dpi, повече от класическия Retina display на Apple, но отстъпва пред Amaxon Kindle Fire, който има над 320 dpi. Ще има 4 GB вградена памет, плюс слот за уголемяване до 32 GB. Снабден е, естествено, с Wi-Fi, и всички екстри са набутани в корпус с тегло от само 240 грама.