ЕС е готов на някои отстъпки за „Брекзит“, но само в политическата декларация за бъдещите отношения, която не е правно обвързваща за разлика от споразумението за оттегляне.

Това стана ясно днес след среща в Брюксел между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британската премиерка Тереза Мей.

Премиерката пристигна в опит да предоговори условията за „Брекзит“. Тази задача й възложиха депутатите в Лондон, които с голямо мнозинство отхвърлиха „резервното решение“ за Ирландия.

На всички направи впечатление хладното ръкостискане между нея и председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, след което двамата се оттеглиха да разговарят насаме.

Те са обсъждали преглед на следващите стъпки към „Брекзит“, се казва в разпространено официално съобщение след срещата. Разговорите били водени с цел гарантиране на организирано излизане на Великобритания от ЕС, най-вече в контекста на общия стремеж към силно партньорство в бъдеще предвид глобалните предизвикателства. Партньорството трябва да се изразява в прозрачната търговия, борбата с тероризма и климатичните промени, както и защитата на основаната върху правила международна система.

Тереза Мей представила различни предложения, свързани с предпазната мярка за ирландската граница

Юнкер твърдо заявил, че 27-те страни от ЕС няма да предоговарят споразумението за напускане, което представлява внимателно балансиран компромис. Между Лондон и Брюксел, при който и двете страни направиха значителни отстъпки,за да стигнат до него. Председателят на ЕК обаче изразил готовност да даде по-силна формулировка на политическата декларация за бъдещите отношения след „Брекзит“, за да бъде тя по-амбициозна в смисъл на условия и съдържание, когато става дума за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство. И обърнал внимание, че всяко решение трябва да бъде гласувано от Европарламента и от 27-те страни членки.

Дискусията била тежка, но конструктивна, твърдят от кабинета на Юнкер. Двамата лидери се разбрали екипите им да продължават преговорите и да намерят начин за постигане на по-голяма подкрепа в британския парламент.

Юнкер и Мей ще имат нова среща преди края на този месец.

След това Мей се срещна с председателите на Европарламента Антонио Таяни и на Работната група а „Брекзит“ Ги Верхофстад.

„Излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще бъде катастрофа - хуманитарна и икономическа. Много сме загрижени, подобно развитие ще бъде много опасно решение. Европарламентът подкрепя постигнатото споразумение, то е единствено възможното“, заяви Таяни.

Верхофстад отбеляза, че няма как да отпадне предпазната мярка за ирландската граница. От самото начало на преговорите ЕП е бил готов да направи политическото изявление, съпътстващо споразумението, по-точно и правно обвързващо.

„Не можем да търсим споразумение, което да се крепи на малко мнозинство в парламента в Лондон, необходимо е сътрудничество между британските партии“, каза той.

Мей заяви, че лидерите на ЕС искат напускането на Великобритания да стане със споразумение.

"Това, което чувам и виждам от лидерите, е желание да работим заедно за излизането на Великобритания от ЕС със споразумение", каза Мей в Брюксел, където се срещна с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.
"Няма да е лесно, но председателят Юнкер и аз се съгласихме, че сега ще започнат преговори за намиране на решение и за отговаряне на безпокойствата на британския парламент, за да получим мнозинство там", каза тя.
"Ще осигуря Брекзита навреме. Ще преговарям енергично в следващите дни, за да постигна това", увери Мей.

Доналд Туск обаче заяви в Туитър, че все още не се забелязва пробив.

Мей разкритикува вчерашното изказване на Туск, че в ада трябвало да има запазено място за хората, които предлагали Брекзит без никакъв план. Този език "не беше полезен и предизвика тревога у мнозина във Великобритания", каза тя.

Същевременно германската канцлерка Ангела Меркел смята, че е възможно да бъде намерено разрешение на въпроса за ирландската граница, което да не включва предоговаряне на споразумението за „Брекзит“, предаде Ройтерс.

Тя допълни, че има задачата да гарантира организирано излизане на Великобритания от ЕС. А решаването на ирландския въпрос е ключово за съхраняването на целостта на единния пазар на ЕС.