Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е в топ 5 сред страните в ЕС с очакван най-висок ръст за 2019 г.

Това става ясно от междинната зимна прогноза на Еврокомисията за страната ни. Тя бе огласена днес в Брюксел.

Другите 4 страни са Румъния, Унгария, Полша и Латвия.

Най-висок ръст се очаква в Ирландия и Словакия.

Според нея през тази година България ще отбележи икономически растеж от 3,6 на сто, а инфлацията ще падне на 2%.

Растежът на реалния БВП в България се е забавил през 2018 г., след като през предходната година икономиката е отбелязала растеж от 3,8%.

Главен двигател на това забавяне е намаляването на износа поради спадналото външно търсене от големите търговски партньори в ЕС и Турция, както и някои специфични за страната събития.

Във вътрешноикономически план обаче тенденциите са били по-положителни. Увеличаването на заплатите продължило да подхранва увеличаването на потреблението. Възобновеното използване на европейското финансиране чрез инвестиции довело до тяхното нарастване. Проучванията показват увеличени поръчки и повишено производство. Това показва, че растежът на БВП трябва да се възстанови през следващите тримесечия.

Вътрешното търсене е било главен двигател на растежа през 2018 г. и се очаква това положение да продължи и тази и следващата година. Затягането на пазара на труда и допълнителното увеличаване на заплатите в публичния сектор трябва да дадат продължителна подкрепа на частното потребление през 2019 г. Частните и публичните инвестиции също се очаква да останат стабилни благодарение на ниските лихви и еврофондовете.

Като цяло се очаква растеж на реалния БВП да стигне 3,6% тази година и да остане същият и през 2020 г. Настоящият модел на растежа означава, че ще има относително малък ефект от външни сътресения. Очаква се износът да отбележи умерено възстановяване. Рисковете за икономиката са намалени и идат главно от вероятността от по-слабо търсене на големите пазари.

Ценовият натиск се е увеличил през 2018 г. Тогава общата инфлация е достигнала 2,6 на сто. Това се дължи на увеличаването на центе на енергията, докато силното вътрешно търсене и поскъпването на необработените храни поради слабата реколта са довели до инфлационен натиск. Въпреки подкрепата на голямото търсене и увеличаването на заплатите се очаква инфлацията да падне до 2 процента през 2019 г., най-вече заради основните ефекти, и да намалее още до 1,8% през 2020 г. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.