Ден след обявяването й концепцията на ВМРО за интеграция на циганския (ромския) етнос вече предизвиква ожесточени дебати. 

Бившият депутат от ДПС Александър Методиев в разговор с организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов по би Ти Ви в четвъртък сутрин заяви, че документът е в разрез с конституцията, защото поставя изисквания само за ромите, а не за всички граждани.

Методиев попита защо концепцията се появява преди изборите и "създава етническа омраза, етническо напрежение, което е опасното".

Макар да се съгласи с Ангелов, че трябва да се отнемат социалните помощи на роми с очевиден висок стандарт на живот и които отказват да учат или да работят и че трябва да се събарят незаконните постройки, Методиев опонира, че самата администрация допуска нарушения и че при разрушаването трябва да се спазват законовите процедури. 

"В тази концепция никъде няма нарушаване на права на граждани",  каза Ангелов.

По думите му единствената й цел е "тези, които не спазват нормите, да ги спазват".

За дискусионната "трудова повинност", която предлага концепцията, той обясни: 

"Самото образование да бъде така направено, че да даде професия на тези хора".

 

Концепцията на Красимир Каракачанов е противоконституционна, заяви депутатът от ДПС Красимир Каракачанов.

"Всички ние се раждаме с равни права, имаме свободно движение. Тук става дума за един вид крепостничество. Ако някой не иска да се занимава със земята, която му се предостави, това не е ли вид принуда. Когато говорим да ограничим български граждани да имат повече от 2-3 деца, това не е ли форма отново да принуда? Дори говорим за преднамерена намеса в държавата. Когато говорим за така наречените детски надбавки, детски помощи, някаква комисия щяла да определя видите ли кой да получава и кой да не получава. Задавам отново въпроса - България няма ли деца от неромски произход, които не посещават училища", заяви Ибрямов.

Според него това е"философията на нацизма".