От месеци външно министерство е изпратило свои предложения за посланици в 10-15 държави, но Румен Радев не ги подписва. Това съобщи в ефира на бТВ външната министърка Екатерина Захариева. 

"Поела съм ангажимент да съгласувам с президента предложенията, преди да се задейства процедурата. Има и предложения на самия президент, с които почти веднага и с почти всички съм се съгласила", каза още тя.

Държавният глава обявил позицията си за Венецуела през социалните мрежи, и то ден преди Съвета по сигурност, където правителството аргументирало обратната позиция.

"Въпреки, че там има двама негови представители, които на заседанието изложиха неговите аргументи. Обяви я преди да чуе другите аргументи, изложени на сбирката", подчерта министърката.

И отбеляза, че България не е бързала с позицията си - ние сме 20-тата държава, която подкрепи Гуайдо за временен президент. Нито пък решението на международната общност било такова.

"Никой в ЕС не признава миналогодишните президентски избори там. Не разбирам какъв е българският интерес да не подкрепим общата позиция на Европа. Очевидно е, че венецуелците искат избори", отбеляза тя.

И коментира ситуацията с Брекзит, като потвърди тезата си, че вероятно се отива към излизане на Великобритания от ЕС без сделка. Припомни и че България се готви за три сценария. Но при всички случаи "всичко ще се промени за българите".