На съвместната пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във вторник вечерта премиерът на Гърция Алексис Ципрас говори за трудните моменти в гръцко-турските отношения в последно време, предава "Фокус". В тях наред с други проблеми влизат и въпросите, свързани с честото нарушаване на гръцкото въздушно пространство от турски самолети, казусът с осемте турски офицери, които потърсиха политическо убежище в Гърция след опита за преврат в Турция, и случаят с двамата гръцки офицери, които бяха арестувани при пресичане на границата и освободени след пет месечен затвор.

Що се отнася до казуса с осемте турски офицери, Ципрас повтори, че гръцкото правосъдие е взело специални решения, които гръцката държава, следвайки принципа за управление на закона, е длъжна да спазва. Той поясни, че Гърция не приветства хора, въвлечени в преврати. Ципрас отбеляза на пресконференцията също, че той е бил сред първите лидери, които веднага след опита за преврат на 15 юли 2016 година са изразили подкрепа.

"Споразумяхме се в следващия период да намаляваме напрежението в Егейско море и да насърчаваме мерки, които да стимулират изграждането на доверие помежду ни", обяви Ципрас.

Според него всяка нова връзка трябва „да се подчинява на международното право, да избягва заплахите от война и да се стреми към взаимно разбирателство." Той припомни на журналистите, че визитата на Ердоган през 2017 година в Гърция беше знакова, тъй като за първи път от 67 години турски президент посещава страната. Той самият вече има четири официални визити в Турция. Гърция подкрепя европейската перспектива на Турция.

"Вярвам, че в бъдеще ще бъде постигнат напредък и ние можем да повторим нашите предварителни разговори относно разногласията си за континенталния шелф в Егейско море“, каза на журналистите Ципрас.

По Кипърския въпрос той е отбелязал необходимостта от справедливи решения, които да зачитат резолюциите на ООН. Те трябва да са в полза както на гръцките, така и на турските кипърци и ще възвърнат нормалното състояние на Кипър като обединена отново федерална държава. Според него Гърция и Турция имат нужда да оставят старите грешки в миналото. За тази цел трябва да се изготви график за подготвителни срещи по най-важните теми, които засягат поравно и двете страни. Нещо повече, Ципрас е изразил желание да се изгради мост за сътрудничество, а не за препятствие в целия регион.

Той е съобщил, че двамата лидери се съгласили заедно да работят, за да се прокара морска връзка между Измир (Смирна) и Солун още през това лято. Що се отнася до сътрудничеството между Турция и ЕС по миграционния въпрос, Ципрас и турският президент са разговаряли да се намалят мигрантските потоци, да се увеличи броят на реадмисиите и да се постигне ефективно справяне с трафикантите на хора. Освен това той е наблегнал, че двамата лидери са обсъдили възможността да се признае митнически съюз между Турция и ЕС, от който изгода ще имат всички държави в региона.

Гръцкият премиер е изтъкнал, че това е много важен период за неговата страна, която се "завръща на пазарите след дълга криза, справяйки се с проблеми, които са били проточвани десетилетия, като например нашето различие със северния ни съсед, Северна Македония". Той е подчертал необходимостта „да се създадат условия, които ще са благоприятни за изграждане на климат на сигурност, мир и сътрудничество в Егея".

"Днес искаме да положим основите, за да можем един ден за започнем да строим“, е заключил Алексис Ципрас.

Турският президент Ердоган посочил:

"Трябва да създадем отношения на взаимно доверие. Турция желае да развива отношения с Гърция във всички посоки."

Той е обърнал внимание, че търговските и икономическите връзки са „на много по-ниско равнище, отколкото е нашата цел". Ердоган е акцентирал на факта колко важно е да се поддържат комуникационните канали отворени.

"Положихме всякакви усилия да подобрим условията на турските граждани с гръцки корени и очакваме Гърция да приеме същия подход“, подчерта Ердоган. 

По отношение на Кипърския въпрос според турския държавен глава е нужно, преди Гърция и Турция да започнат разговори, „да изработят пътна карта". По миграционната тема той е казал, че Турция е поела „непоносим товар“, като е дала подслон на четири милиона бежанци.

Турският президент е засегнал и темата за тероризма. Той е подчертал, че двете страни са го преживели и трябва да оформят общ план как да се справят с него, включително и с организации като ПКК и ФЕТО, които според Турция са терористични. Що се отнася до осемте турски офицери, президентът на Турция е изтъкнал, че трябва да се почита паметта на загиналите при този инцидент. "Очакваме от Гърция също да уважава това чувство и да се отнесе към дезертьорите подобаващо, вместо да ги приютява.“

Накрая Ердоган е обърнал внимание и на религиозните малцинства, като е акцентирал върху изграждането на пътища към тях и на заедно търсене на решения.