Поредното голямо име с произнесена условна присъда за укриване на данъци в Испания е Жозе Моуриньо. Португалецът ще плати 182 500 евро, за да замени едногодишно условно наказание "на топло". Тази сума се прибавя към глобата от 2 милиона евро, уточнява Би Би Си.

Преди дни и Кристиано Роналдо чу санкцията си - 23 месеца условно и 18,8 млн. за невнесени средства от имиджови права. За същото провинение "клиент" на прокуратурата в Мадрид стана и Моуриньо. Той бе признат за виновен за укрити 3,3 млн. в периода 2011-2012 г., когато бе начело на "Реал".

В Испания не се влиза в затвора за подобни провинения, когато присъдата е под две години.

Според испанската прокуратура Жозе използвал офшорка на Вирджинските острови в опит да заобиколи данъчните закони в страната. Адвокатите му застъпиха друга теза - че станало недоразумение заради промени в нормативната база. Същата като на защитниците на Кристиано Роналдо. Двамата имат един и същи мениджър - могъщият Жорже Мендеш. Фирмата му се грижи за финансовите дела на хората, които представлява.

В крайна сметка и Роналдо, и Моуриньо се признаха за виновни.

С имиджовите права на Моуриньо неотдавна имаше казус и от друг характер - при преминаването му в "Манчестър Юнайтед" през лятото на 2016 г. Тогава се оказа, че те са притежание на "Челси" и "червените дяволи" трябваше да преговарят с лондончани.

На съд за данъчни измами е и бившият футболист на "Ливърпул", "Реал" (Мадрид) и "Байерн" (Мюнхен) и испански национал Чаби Алонсо. Засега и той отрича злоупотреби, а в края на януари делото му бе отложено.

Жозе Моуриньо в момента е тв анализатор на популярните тв канали BeIN Sport, след като е уволнен в "Манчестър Юнайтед". През лятото се очаква той да се завърне край тъчлинията. Като кандидати за услугите му се спрягат "Реал" (Мадрид), "Интер" (Милано), "Пари Сен Жермен"...