Не става дума за писанията на Нострадамус или изказванията на Ванга. Понякога най-точните предсказания идват от напълно случайни хора. И понякога, за разлика от пророчествата на "истинските", те се оказват ужасяващо точни:

1. През 1990 г. американският хуморист Дейв Бари пише следното:

"... И попадаш на програма, наречена "Яж буболечки за пари", където носят огромни живи инсекти, а състезателите тайно пишат минималната сума, за която биха ги изяли, и който е посочил най-ниската, трябва да го направи. Признай си: ТИ би гледал това предаване. Всъщност, в момента си казваш "Хей, чудя се по кой канал го дават."

Да, май сме гледали това предаване, а? "Страх" идва в България през 2009 г., но началото му е през 2001 г. по американския канал NBC. По време на 6-те сезона в САЩ състезателите изяждат доста буболечки.

2. През 1999 г. японската анимация "Каубой Бибоп"  има страничен сюжет, в който остаряла совалка се използва за спасителна мисия в орбита. Космическият полет едва не завършва с катастрофа, когато плочите, пазещи вътрешността от високите температури, се разпадат.

През 2003 г. совалката "Колумбия" се разпада при навлизане в атмосферата, и всички седем души екипаж на борда загиват. Причината - отлепят се същите плочи като в анимацията.

Още по-странното е, че анимационната совалка също се казва "Колумбия".

3. Когато през 1919 г. бива подписан Версайският договор, който дава край на Първата Световна война, френският маршал Фердинанд Фох прави следното изявление:

"Това не е мир. Това е примирие за 20 години"

И през 1939 г., разбира се, започва най-големият конфликт в човешката история - Втората Световна.

4.

"Има магнетична телеграфна система, свързваща къщите на хората, и тези, които се познават, могат да комуникират постояно без да го планират. Хора, които живеят на километри едни от други, могат да го използват, за да си говорят."

Това е цитат от новелата "Годината 4338" на принц Владимир Одоевки. В нея той пише също така, че всяко домакинство ще публикува някакъв дневник или бюлетин, който ще разпраща на близките си - ежедневно.

Така принцът предвижда не само интернет, но и Фейсбук, през 1835 г.

5. Знаете ли, че на луната хората слушат книги от устройство с формата на кутия, което е едновременно книга и музикален инструмент, достатъчно малка, за да се носи в джоба, и че можете да чуете която глава от книгата си искате? При това с удобни "медальончета", които си слагате в ушите докато ходите...

Сирано дьо Бержерак предсказва появяването на аудиокнигата, mp3-плейъра, и слушалките в своята книга "Другият свят: Комична история а държавите и империите на Луната". През 1650 г.

6. През 1898 г. Морган Робъртсън написва вълнуваща книга за потъването на огромен кораб. Той е дълъг 800 фута, стоманен, създаден от британците. Определят го като "непотопяем", и го наричат "едно от най-великите постижения на човечеството". При първото си пътуване се сблъсквас айсберг на 600 километра от Нюфаундленд, със скорост 20-25 възела. Потъва в Северноатлантическия океан около полунощ, през април. Понеже спасителните лодки не достигат, защото са сложени "толкова малко, колкото позволява закона", голяма част от пътниците загиват.

Звучи познато, а?  Не, това не е новелизация на случката с "Титаник", въпреки че книгата се казва "Безпомощност, или Потъването на Титана". Всички факти съвпадат, скоростта, местоположението, времето, дори имената на корабите си приличат, но "Титаник" потъва през 1912 г., 14 години след публикуване на книгата.