Британската премиерка Тереза Мей идва отново в Брюксел на 7 февруари, съобщи днес говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас. Тя ще бъде приета от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Очакваме Мей да ни опише вижданията си за бъдещето. Юнкер ще я приеме отново с удоволствие“, изтъкна Схинас.

И допълни:

„Становището на ЕС е ясно. Очакваме да научим какво ново има да ни каже Мей.“

Той обаче опроверга твърденията на британски депутати, че е възможно Брюксел да даде допълнителни правни гаранции по отношение на предпазния механизъм за ирландската граница, или т. нар. Backstop, залегнал в споразумението за „Брекзит“.

ЕС многократно заяви, че споразумението не подлежи на предоговаряне и определи предпазната мярка като застраховка за работата на единния пазар.

Британската премиерка идва в Брюксел след поредния провал, който планът й за „Брекзит“ претърпя в парламента в Лондон. На 29 януари депутатите гласуваха Мей да предоговори условията за напускането на ЕС, като замени механизма за Ирландия с неуточнена засега алтернативна мярка.

Утре - ден преди Мей, в Брюксел ще бъде ирландският премиер Лео Варадкар. Страната му е заинтересована да не се стигне до твърда граница между нея и Северна Ирландия.