Европейският съюз е готов с нова серия санкции срещу Русия, които може да влязат в сила в понеделник. Тогава правителствана на държавите членки трябва да ги одобрят на подпис, съобщиха днес председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой и председеталят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Новите санкции прибавят към черния списък с визови забрани и замразени активи нови имена, включително "новите лидери на Донбас, правителството на Крим и руски олигарски и участници във вземането на решения", се казва в съобщението на двамата председатели. Според Ройтерс новите санкционирани лица  са 24. Посланиците на държавите членки в ЕС се споразумяха  за новите ограничителни мерки късно в петък.

Те засягат още по-дълбоко от предишните санкции достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари, секторите на отбраната, стоките с двойна употреба и на чувствителните технологии.

Британският министър председател Дейвид Камерън и германската канцлерка Ангела Меркел казаха на срещата на върха на НАТО в Нюпорт, Уелс, че ЕС трябва да наложи новите санкции и да ги отмени, ако спирането на огъня, за което Киев и сепаратистите се споразумяха в петък, се спазва, руско-украинската граница се контролира ефективно, руските войски се изтеглят от Украйна и там бъде приложен устойчив мирен план.