ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

Може да се изпадне в сериозна заблуда при споменаването на ФК „Базел” в контекста на швейцарския футбол, който твърдо си е спечелил репутацията на нещо средно аритметично. Дисциплиниран, лишен от фантазия, способен на успехи срещу слабите, но несъстоятелен спрямо най-добрите. Нещо като по-лошото копие на Германия. 
От десетина години в „Базел” са се заели сериозно да опровергаят това непоколебимо схващане. А в последните няколко сезона клубът си е поставил високи цели, каквито никой до този момент в Швейцария, не си е помислял да има. При това със свой оригинален модел. Вижте какво представлява вторият съперник на "Лудогорец" в Лигата.

3 по 8

Това означава, че в разширения състав винаги присъстват 8 опитни футболисти. Осем, които сега са в стихията си. И осем, за които светът тепърва ще говори със суперлативи. Резултатите от тази чудодейна формула вече са налице - „Базел” е абониран за титлата в Швейцария, а няколко години поред прави фурор в европейските турнири. И не на последно място, създаде звезди от световна класа в лицето на Гюкхан Инлер, Иван Ракитич, Джердан Шакири и египтянина Салах.

С изключение на последния, привлечен на невръстните 18 години, другите са изградени в детско-юношеската школа на клуба. И продадени за колосални пари, а някои като Ракитич и Инлер вече препродадени. За още по-големи пари.

Ветеранът Марко Щрелер наскоро изигра своя мач №300 за "Базел"

И ако другите продават, защото просто така им е паднало, за да изкарат добри пари, „Базел” го прави за да вдига собственото си ниво. Защото отборът става все по-добър напук на ширещото се мнение, че  звездите са най-важни. Формулата 3 по 8 вече предизвика огромен интерес в света на футбола и много клубове се опитват да откраднат опита на швейцарците. Те обаче винаги ще притежават иновативния патент.

В страната на банките и часовниците начертаха бъдещето

на клубовете от по-малките първенства. Преди седем години там построиха нов супермодерен стадион за 38-хиляди зрители, чийто капацитет се изпълва напълно само в най-големите футболни сблъсъци. По обективни причини, такива не им се случват в Швейцария, затова им трябват големи европейски двубои. И ето - получиха „Реал” и „Ливърпул” и сигурната пълна разпродажба на красивия стадион „Сент Якуб” (долу).

През миналия сезон, когато "Базел" срещна в плейофен двубой „Лудогорец” и го елиминира, това не се получи, може би защото всичко бе предрешено в София. Сега двата мача, които се явяват трети и четвърти в груповата фаза, би трябвало да предизвикат далеч по-голям интерес. От тях „Базел” с основание се надява да вземе пълните 6 точки и да кандидатства за продължаване напред в елиминациите. Нещо, което е правил само веднъж в Шампионската лига - през сезон 2002-2003.

За реалистите от „Базел”, „Реал” (Мадрид) изглежда невъзможна цел, а „Лудогорец - задължителна. Големите мачове за "червено-сините" ще са срещу „Ливърпул”. Те обичат да играят с англичани. Миналата година срещнаха „Челси” в груповата фаза, като спечелиха и двата мача, но въпреки това не се класираха за пролетните плейофи. Но им остана утехата, че са си отмъстили за двете загуби от „Челси” година по-рано в полуфиналите на Лига Европа. Тогава пък постигнаха знаменития си триумф срещу „Тотнъм” - отстраниха "шпорите" на четвъртфинала след изпълнение на дузпи.

Всяка година отначало

Изглежда като присъда за всеки футболен клуб. Без звездите си Щьокер, Зомер и Салах, който си тръгна още през зимата, ФК "Базел” съвсем не е за подценяване. Дори смяната на треньорската пейка на Мурат Якин с португалеца Паулу Соуза няма да промени абсолютно нищо. Съставът е балансиран прекрасно и на всеки пост съществуват поне по две опции.

Говорим за интернационален тим, в който местното присъствие е сведено до минимум. Имат играчи от Кот д' Ивоар, аржентинци, чехи, египтяни, чилиец, парагваец, българин, швед, дори вече се снабдиха и с японец. И естествено, станалите най-важна част от клуба албанци. Новата им звезда Гаши дори не е натулизиран, а играе за своята родина.

Така се празнуват титли в Базел

Вратарският проблем веднага бе решен с привличането на Томаш Вацлик, смятан за наследника на Петър Чех в Чехия. Няколко нови фигури бяха взети от други швейцарски отбори. В отбора от "Интер" (Милано) пристигна 36-годишният прочут аржентинец Валтер Самуел, но на него едва ли ще се разчита твърде често.

Нашата гордост в най-голямата сила на футболна Швейцария е Иван Иванов, но нещата с неговата контузия не му гарантират титулярно място тази есен. Така най-вероятна формация на "Базел” в мачовете с „Лудогорец” ще изглежда по следния начин: на вратата Вацлик, крайни защитници Арлинд Айети и Сафари, централни Шер и Сухи, в средата на терена Диас, Цуфи, Сере Дие, Тулан Джака и напред новата голова машина Гаши, заедно с младока  Дерлис Гонзалез.

И да видим как правилото 3 по 8 е реализирано в днешния тим. Опитните играчи, на които новият треньор Соуза винаги може да се опре, са Щрелер, Деген, Сафари, Диас, Сере Дие, аржентинеца Матиас Делгадо. В най-добрата възраст за футбола са Шер, Айети, Цуфи, Иванов, Джовани Сио, Фабиан Фрей, Гаши. А бъдещето принадлежи на момчета като парагваецът Дерлис Гонсалес и наследникът на Салах - Мохамед ал Нини. За футболните специалисти този „Базел” има потенциал, с какъвто тимовете от средата в класирането на Бундеслигата, Примера Дивисион и „калчото” не могат да мечтаят да разполагат. 25 изключително качествени футболисти при наличието на които, целите отскачат нагоре с всяка изминала година.

Шансовете на „Лудогорец”

В Разград не би трябвало да се концентрират върху императива, че само в мачовете с „Базел” могат да се спечелят точки. Преди една година тогавашният треньор на „орлите” Стойчо Стоев много самокритично, но точно охарактеризира разликата в класите между двата отбора като непреодолима. Мачът в София завърши 4:2 за швейцарците, но премина през 2:1 за българския тим. А за тази една година не са настъпили някакви генерални промени в двата отбора.

Треньорът на "Базел" Паулу Соуза

И това предопределя извода, че на „Лудогорец” ще му е много, много тежко. Паоло Соуза планира по-различен начин началото на сезона, защото „Базел” най-накрая се възползва от доброто си представяне в Европа и избегна предварителните кръгове. Тимът тръгна с резерв, дори си позволява волности в местното първенство, като загуба от слабака „Санкт Гален”. Но в средата на септември нещата ще са различни, в това няма никакво съмнение.