Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Националната агенция за приходите (НАП) е установила съществено разминаване във финансите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков, твърди в. "Сега". Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. официално получените от него доходи, са казали пред вестника анонимни източници. В резултат на това бившият тв водещ дължи на хазната 35 000 лв. данъци и лихви по тях, твърдят авторките Таня Петрова и Галя Горанова. 

От НАП отказали да коментират резултатите от ревизията, но потвърдили, че ревизионният доклад е връчен. Николай Бареков обаче отрекъл пред вестника да е получавал такъв документ, но щял да го обжалва. Той обвинил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, че са оказвали натиск върху данъчните.

Ревизията на доходите на Бареков започна след сигнал на "Протестна мрежа" до прокуратурата. Сигналът визираше и бившия и бъдещ  депутат от ДПС Делян Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев.

Ревизията на Бареков и неговата съпруга е обхванала 5-годишен период - от 2008 до 2012 г., твърди вестникът. При проверката данъчните са установили, че бившият тв водещ изобщо не е подал данъчни декларации за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. Изследването на паричния поток на семейството пък е показало, че то е харчило повече, отколкото може да си позволи. Според източници на "Сега" Бареков си е позволил разточителни разходи покрай пътувания в чужбина, за които не е успял да докаже доход, а по банковите му сметки са постъпвали суми, за които не е представен документ за произход на средствата. Физическите лица, които също са внасяли пари по банковите сметки на Бареков, не са представили съответните оправдателни документи. Сред проблемните разходи е и довнесен капитал във фирмата на Бареков "Би Медия груп", която е собственик на няколко сайта - BNews, BLife, BSport, Bpost.

Дължимите от Бареков данъци са в особено големи размери съгласно Наказателния кодекс, който определя праг от 12 000 лева за тази група. Данъчно престъпление е и невнасянето на данъци в големи размери чрез неподаване на данъчна декларация.

Не било ясно дали НАП ще предаде ревизионния доклад в прокуратурата с подобно заключение. Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева. При присъди до 3 години НК предвижда замяна на наказанието с глоба, ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер. Образуването на наказателно производство обаче е трудно, защото като евродепутат Бареков се ползва с имунитет, който трябва да бъде свален след искане на главния прокурор. 

В ревизирания период Бареков работеше основно като журналист. До 23 ноември 2009 г. той бе водещ в сутрешния блок на бТВ. През 2010 г. стана водещ и директор на "Новини и актуални предавания" в ТВ 7. През 2013 г. се преквалифицира в политик.

Николай Бареков коментирал пред "Сега", че до окончателното приключване на процедурата остават още 2 седмици. Точно толкова е срокът за обжалване на ревизионния доклад на НАП, след като бъде връчен на проверявания. Това е косвено потвърждение, че е получил констатациите на данъчните, твърдят авторите. Едва след изтичането на този срок се издава ревизионен акт.

Според Бареков решението да бъдат извадени резултатите от проверката тъкмо по време на предизборната кампания било опит за политическо разчистване на сметки. "Не очаквам до 5 октомври да ми бъде връчен какъвто и да било документ от НАП, тъй като ще се тълкува като политическа разправа преди изборите. Каквото има да се плаща, ще платя", коментирал лидерът на ББЦ. И отново се похвалил, че само тази година е платил данъци в размер на 500 хил. лв. 

Бареков твърди още, че президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оказвали натиск върху шефа на НАП чрез посредничеството на финансовия министър Порожанов да "удари" партията му точно сега. Той се позовал на вътрешни източници в агенцията. Освен това част от данъчните, извършили проверката на финансите му, отказвали да се подпишат под ревизията. Не е ясно откъде Бареков знае това, ако не е получил доклада на НАП, коментират авторите.

Ключови думи

Коментари

Алекс

Номерцата на бостаните край нямат!

Дудук

БАРеков-серГЕЙ БАРГЕЙ са в паника че Бюрека пак е хванат в крачка!Споко!Той трябваше да е в затвора за аферата КОСТИНБРОД че е нарушил деня на размисъл!!!Цацаратурата го защити, така че............

Преписвачи!

lili

Провалени спасители , като Бареков, имат нужда да се спасяват поединично.

Преслав

Тези от черния пиар на Бареков явно работят.

Радо

Мисля, че не им е за първи път на в-к "Сега". Много забавно ще им стане, ако от НАП кажат официално, че няма нищо такова, но докато не оповестят факти и информация, само може да се спекулира.

Говорит Москва

КТБанк не работи, Цветан Василев исчезна. Кой дава ПАРИ на Бареков? Мы финансируем Цензуры. И не само нея! Всички русозаври чакат нас!

Деян

Ха сега да видим колко са чисти кунките на Дудука! Комай ще се окаже, че хигиената е като всичко около него - фалшива. Иначе нашето юначе краде като за световно.

SRQBoyboy

Байраков е пълен идиот! Отрекъл да е получавал ревизинния акт, но щял да го обжалва. Колко българи имат право да обжалват надутите си сметки за ток, парно и т.н. А този новоизлюпен самовлюбен политически боклук вероятно е првъртял милиони през кампанията си. Повръща ми се само като гледам муцуната му. Писал съм и в други форуми - сппред теорията на Ломброзо само лицето му го издава, че е пръестъпник. И той още не е влюзъл в яхъра, наричан парламент. Ако това се случи бедна да ви е фантазията какви золуми ще нствори това недоразумение...

Абсолвент

Само Нешка вярва на лъжите за финансите на Бюрека, понеже е ПРОСТА и ТУТКАВА, гадна КОМУНИСТКА. НЕ ЗНАЕ ДА ЧЕТЕ, понеже е гешефтарка и гони келепира!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.