Националната агенция за приходите (НАП) е установила съществено разминаване във финансите на лидера на "България без цензура" Николай Бареков, твърди в. "Сега". Разходите на Бареков надхвърлят с 520 000 лв. официално получените от него доходи, са казали пред вестника анонимни източници. В резултат на това бившият тв водещ дължи на хазната 35 000 лв. данъци и лихви по тях, твърдят авторките Таня Петрова и Галя Горанова. 

От НАП отказали да коментират резултатите от ревизията, но потвърдили, че ревизионният доклад е връчен. Николай Бареков обаче отрекъл пред вестника да е получавал такъв документ, но щял да го обжалва. Той обвинил лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, че са оказвали натиск върху данъчните.

Ревизията на доходите на Бареков започна след сигнал на "Протестна мрежа" до прокуратурата. Сигналът визираше и бившия и бъдещ  депутат от ДПС Делян Пеевски и собственикът на КТБ Цветан Василев.

Ревизията на Бареков и неговата съпруга е обхванала 5-годишен период - от 2008 до 2012 г., твърди вестникът. При проверката данъчните са установили, че бившият тв водещ изобщо не е подал данъчни декларации за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. Изследването на паричния поток на семейството пък е показало, че то е харчило повече, отколкото може да си позволи. Според източници на "Сега" Бареков си е позволил разточителни разходи покрай пътувания в чужбина, за които не е успял да докаже доход, а по банковите му сметки са постъпвали суми, за които не е представен документ за произход на средствата. Физическите лица, които също са внасяли пари по банковите сметки на Бареков, не са представили съответните оправдателни документи. Сред проблемните разходи е и довнесен капитал във фирмата на Бареков "Би Медия груп", която е собственик на няколко сайта - BNews, BLife, BSport, Bpost.

Дължимите от Бареков данъци са в особено големи размери съгласно Наказателния кодекс, който определя праг от 12 000 лева за тази група. Данъчно престъпление е и невнасянето на данъци в големи размери чрез неподаване на данъчна декларация.

Не било ясно дали НАП ще предаде ревизионния доклад в прокуратурата с подобно заключение. Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева. При присъди до 3 години НК предвижда замяна на наказанието с глоба, ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер. Образуването на наказателно производство обаче е трудно, защото като евродепутат Бареков се ползва с имунитет, който трябва да бъде свален след искане на главния прокурор. 

В ревизирания период Бареков работеше основно като журналист. До 23 ноември 2009 г. той бе водещ в сутрешния блок на бТВ. През 2010 г. стана водещ и директор на "Новини и актуални предавания" в ТВ 7. През 2013 г. се преквалифицира в политик.

Николай Бареков коментирал пред "Сега", че до окончателното приключване на процедурата остават още 2 седмици. Точно толкова е срокът за обжалване на ревизионния доклад на НАП, след като бъде връчен на проверявания. Това е косвено потвърждение, че е получил констатациите на данъчните, твърдят авторите. Едва след изтичането на този срок се издава ревизионен акт.

Според Бареков решението да бъдат извадени резултатите от проверката тъкмо по време на предизборната кампания било опит за политическо разчистване на сметки. "Не очаквам до 5 октомври да ми бъде връчен какъвто и да било документ от НАП, тъй като ще се тълкува като политическа разправа преди изборите. Каквото има да се плаща, ще платя", коментирал лидерът на ББЦ. И отново се похвалил, че само тази година е платил данъци в размер на 500 хил. лв. 

Бареков твърди още, че президентът Росен Плевнелиев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оказвали натиск върху шефа на НАП чрез посредничеството на финансовия министър Порожанов да "удари" партията му точно сега. Той се позовал на вътрешни източници в агенцията. Освен това част от данъчните, извършили проверката на финансите му, отказвали да се подпишат под ревизията. Не е ясно откъде Бареков знае това, ако не е получил доклада на НАП, коментират авторите.