На плаж „Корал“ не може да се строи, докато не падне строителната забрана от 2014 г. Това каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в интервю за бТВ.

„Това, което се случва на Черноморието, безспорно не е добро. Но важно е дали то е допустимо или не по закон. За строежа край плаж „Корал“ реагирахме остро, защото имаше публикации, че ВАС е разрешил строежите на този плаж, което не е така.

Историята с тези строежи се развива още 2006 – 2007 г., когато са издадени разрешителните за строеж по отношение на този обект. През 2007 г. тези разрешения, които са предмет на сегашните производства, са изпратени служебно на РДНСК – Бургас за проверка. Към този момент РДНСК не е реагирала, че има някакъв проблем при тези разрешения за строеж“, заяви Чолаков.

Той посочи, че към 2007 г. са действали други закони и не е имало такива, каквито има в момента.

„Съответно, въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта – след 2007 г. Към момента, когато са раздавани разрешения за строеж, тези територии са били урбанизирани и е имало изготвен подробен устройствен план. Така че някой не е нанесъл навремето тази дюна, която е трябвало да се нанесе“, обясни председателят на ВАС.

Снимка бТВ

 

Чолаков заяви, че в момента се проверява дали разрешението за строеж, издадено през 2007 г., е било законосъобразно към онзи момент.

„Ние казваме, че тези решения за строеж са законосъобразни към този момент, но фактически не може да се строи, докато не отпадне строителната забрана. Докато не падне строителната забрана от 2014 г., там не може да се строи. А тя е въведена, докато не се приведат съответните обекти според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда“, каза още той.

Председателят на ВАС заяви, че едно разрешение за строеж може да се обяви за нищожно само ако е издадено при допуснати груби и съществени нарушения на правилата.

„Проблемите с дюните съществуват отдавна, но за тях държавата отскоро започна да мисли – тя започна отскоро да защитава своята природа и своето добро развитие. Законите за биологичното разнообразие и за устройството на Черноморското крайбрежие и промените в Закона за опазване на околната среда се появиха много късно. Много късно започна да се изисква да има съгласувателни процедури при строежите във връзка с тези проблеми - отбеляза административният съдия №1. -

Така например имаше поредица от дела с дюни във Варненска област – имотите си имат собственици, които имат разрешение за строеж, и всичко е било законосъобразно. И в един момент държавата решава там да нанесе дюните“, заяви Чолаков и посочи, че те е трябвало да се отбележат още към момента на реституцията.

„Дюната е изключителна държавна собственост и държавата трябва да предприеме обезпечителни мерки относно собствениците на имотите, където има такива. Защото и частната собственост е неприкосновена. Трябва да има баланс – не може да бъде нарушено правото и на едните, и на другите. Държавата трябва много ясно да е разписала къде точно не може да се строи и да се знае предварително.“

Чолаков се зарече, че никой не е упражнявал натиск над ВАС нито за "Корал", нито за Природен парк "Пирин".