Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Информацията за нередности в Министерството на културата, изнесена вчера от депутата от БСП Елена Йончева, стана повод за остри парламентарни декларации днес. Първо лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че "Ало, корупция" и "Ало, кражби" е модел, който е общ за трите управления на ГЕРБ. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък й припомни скандалите "Фронтиер" и "Р. Овч." от времето на тройната коалиция, когато Нинова бе зам.-министър. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък призова медиите да не отразяват декларацията на БСП. И даже разкритикува прокуратурата.

"Оглушително е мълчанието на премиера за "Ало, Банов съм". Няма сини и червени лампи. Изведнъж светлините в Министерския съвет угаснаха", каза Нинова.

Според нея управляващите са реагирали на скандала панически, били са объркани и противоречиви в обясненията си.

"Депутати от ГЕРБ веднага нарекоха изнесената информация компромат и помия, но вицепремиерът Дончев разпореди проверка. В коя държава вицепремиер разпорежда проверка на компромати и се занимава с помия. Компроматите и помията се отхвърлят безапелационно", заяви Нинова.

Тя заяви, че случаят е поредният за управлението на Бойко Борисов:

"Имахме "Ало, Ваньо", "Ало, Кокинов", сега имаме "Ало, Банов съм". Общото за трите кабинета на Борисов е "Ало, корупция", "Ало, кражби“. Това е модел на управление, на задкулисие, където политическа власт, част от съдебната власт, и сенчестият бизнес са заедно в името на личния си интерес и на личния си джоб, а не на обществения", каза Нинова.

Тя поясни, че в очите на управляващите "всичко цъфти и се развива, никнат заводи като гъби, бълват продукция. Инвеститорите се надпреварват да дойдат, а театрите са препълнени". А всеки, който критикува властта и изнася данни за кражби, е клеветник и лъжец.

"Партийните калинки, които са послушни и подписват всякакви документи безапелационно, са на почит и с бонуси. Истинската, автентичната, професионално подготвената администрация, която не е съгласна с това, от вчера са схемаджии и изнудвачи", каза още Нинова.

И допълни:

"Ако българският народ е търпелив, европейският данъкоплатец не е. Според ГЕРБ е антиевропейско поведение да отхвърлиш Истанбулската конвенция, джендър идеологията и пакта за миграция. Това според тях е антиевроепйско, но е европейско безстопанствено да пилееш европейските пари.“

Нинова призова българите да поискат промяна, защото колкото по-рано я поискат, толкова по-бързо тя ще се случи.

Веднага след Нинова думата взе Биков. Той заяви, че БСП работи с компромати, но "не знаят как, което говори за тежка некадърност освен за всичко останало".

"Вчера под формата на "журналистическо разследване" беше представен компромат, подаден на БСП от хора, които са на границата на криминалния контингент. Организирана престъпна група за изнудване на хора в различни държавни институции. Това ще стане ясно. Тогава ще ви питаме какви ги вършите вие", заяви Биков.

(По-рано от думите на министър Банов, а сред това и зам.-министърката на образованието Деница Сачева стана ясно, че поне един от наречените "рекетьори" и и"изнудвачи", за които говори и Биков, е работил в Министерството на културата, а в момента е държавен служител в Министерството на образованието - б.р.).

Той заяви, че Елена Йончева не е журналист, а е политик и все още не е разкрила нищо.

"БСП са готови да докарат до разпад държавата, само и само Корнелия Нинова да си сбъдне детската мечта и да стане премиер", заяви Биков.

И допълни:

"През миналата седмица твърдяхте, че прокуратурата е бухалка на ГЕРБ, тази седмица твърдите, че й вярвате. Тя е една и съща. Тя не се е сменила. Това, което правите, е да превърнете собствената си партия в пощенска кутия, нещо, което прилича на сайт за фалшиви новини и се държи от офшорна компания."

Според БСП сее омраза и дълбае пропаст в българското общество, но именно тя ще падне в тази пропаст първа, защото е най-близко до нея.

"Никой не е спечелил от черни кампании, никой не е спечелил от компромати", заяви Биков.

И допълни, че от подобни кампании чисти хора не излизат.

Биков каза още, че ГЕРБ няма как да приеме морализаторския тон на Нинова, докато тя не отговори на въпросите от собственото си минало на зам.-министър в тройната коалиция, когато са се въртели "Фронтиери" и "Р. Овчовци".

След като призова медиите да не отразяват декларацията на Нинова, Симеонов предупреди БСП да не злоупотребяват с Елена Йончева, защото "накрая ще я пратят в затвора". Според него "всички средно интелигентни хора смятат, че БСП са хванали един човек, който неособено разбира какво прави". Симеонов определи декларацията на Нинова като  "написана тази сутрин, изпълнена с клевети, с квалификации, с пътеписни лозунги тип "Дружество за професни знания Георги Кирков" отпреди 1989 г.". Той заяви, че това ниво е унизително за парламента.

"Въпросната журналистка, която действително е спорно доколко е такава, по никакъв начин не може да бъде възприемана като човек, който изнася истински и достоверни факти", каза Симеонов.

Той припомни активността на Йончева по темата за оградата с Турция, като заяви, че тя не е представила истина, а само "лъжи и внушения". 

Симеонов обаче разкритикува и прокуратурата - според него по казуса "Ало, Банов" тя се е престарала.

По-късно Павел Шопов от "Атака" отбеляза в кулоарите, че декларацията на Симеонов не е декларация на "Обединените патриоти" и че те не подкрепят думите му.

Журналисти потърсиха за пореден път Елена Йончева за разяснения по сигнала й и дали е проверила информацията, постъпила при нея. Червената депутатка отбеляза, че социалистите са готови да внесат сигнал в прокуратурата, но тя се е самосезирала веднага.

"Чакам прокуратурата да се свърже с мен и аз ще предоставя цялата информация, с която разполагам", заяви тя, и се скри в стаята на левицата. 

А въпросите на журналистите пресече Драгомир Стойнев с крясък:

"Каква е тази истерия за един казус, който трябва да проверят институциите! Опозицията има съмнения за впечатляваща корупция и в момента слушаме всякакви спекулации. Г-жа Йончева чака да бъде поканена в прокуратурата."

Коментари

 's picture

Kalina Hristova

Ало, ГЕРБ+БСП+дсОП+дсДПС??? Ало, народе?

ГЕРБ+БСП+дсОП+дсДПС= българо-руско МАФИЯ! Всичките тартори ТАМ ГОРЕ са национални предатели , на КГБ-каишката на Путин! И всички провеждат проруска политика! България продължава да е руски анклав в ЕС и НАТО! А народът продължава да се дели между тези гореизброените, вместо да си извоюва обратно отдадената на руска концесия Задунайская губерния...
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Браво, госпожа, Христова!

Тези джавкания, този кучешки театър са за неграмотна публика. За съжаление в България тя никак не е малобройна. От първия до последния в НС са руски слугинаж. Доведоха България до нищета, да няма нито един съвременен боен самолет, да не изучава истинската си история, за да не лъсне перманентното руско официално българомразие и ограбване.. Как биха живели Нинова, Йончева, Борисов, Цветанов, Големия „войвода” ДС Иван Каракачанов, Малкия „войвода”, за който Сидеров казва, че за година от евродепутатството спестил половоин млн.и дали парите са само за него, Валери Симеонов, Дончев, Доган с парите на средния пенсионер? Имат ли представа тези оратори, че пенсионерите боледуват повече, а качествените лекарства са много скъпи? И не само лекарствата! Цените не растът скокообразнао, но не спират да пълзят нагоре - обувки, боти, ботуши, всякакви закуски, детски храни, и памперсите дори! Иначе са превъзходни лъжци, демагози, оплюватели. Дали г-жа Йончева е права в този казус и дали е прала пари не зная, но иначе тя е известна с неверните си репортажи и с русоугодничеството си. Не зная дали е възможно щом някой лъже за едно, за друго да казва истината. Поздравления, госпожа Христова, че сте от малкото, които осъзнават, че докато не изгоним руското користно опекунство и месене във вътрешните ни дела, температурата в България все ще е сибирска. Задължително е да се освободим от комунистите, но това не е достатъчно! Русия, Русия е нашето проклятие, независимо дали е феодална, помешчическа, капиталистическа, комунистическа или Путинова. ДБ може да е всякаква, но за разлика от всички тези, поиска Русия да не се меси във вътрешните ни работи. Ако и това не е Новото българско възраждане, не зная какво друго би могло да бъде?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.