Пловдив победи! Градът ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.

Това заяви председателят на изборното жури Стийв Грийн в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Журито даде своя вот в петък следобед, а днес бе обявен резултатът. Номинацията ще бъде предложена за гласуване от Европейския парламент през март 2015 г., допълни г-н Грийн.

Служебният министър Мартин Иванов поздрави градовете, имали смелостта да се включат в надпреварата (София, Пловдив, Варна, Велико Търново). И им благодари, че дали пример за честна игра и са се отнасяли с уважение към процедурата и един към друг.

Журито, което реши кой град е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти. 7 от членовете му са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

Между 29 август и 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете-кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. След събеседване с представителите на градовете и според критериите за Европейска столица на културата, журито изготви доклад за всички кандидатури. Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете: да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество. Предложената програма трябва да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

България и Италия са двете държави, които ще си поделят титлата Европейска столица на културата през 2019 г. Окончателният избор на град в Италия ще се състои през октомври, а официалното номиниране от страна на Съвета на министрите на ЕС се очаква през май 2015 г.

Европейските столици на културата през тази година са Юмеа (Швеция) и Рига (Латвия), през 2015 г. ще бъдат Монс (Белгия) и Пилзен (Чешка република). Вроцлав (Полша) и Доностия Сан Себастиан (Испания) са през 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) през 2017 г. и Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия) през 2018 г.

Тук трябва да припомним, че кампанията в Пловдив премина през много вътрешни и външни скандали. Уволнен бе шефът на дирекция „Култура“ в местната община Йохан Девлетян. Издателката Божана Апостолова яростно се обяви против пришълците от София в събитията около кандидатурата на Пловдив за титлата. 

„Културната политика на Пловдив е подчинена на принципа „инвазия на скакалците. След като София беше опоскана от някои мениджъри, ятото „скакалци” кацна в Пловдив. А знаете какво остава след тях… Това е целта на така нареченото стрийт изкуство. Къде са в културния календар на нашия град пловдивските творци? Няма ги! Елиминирани са! Предлага им се нафорка за упокой“, заяви Апостолова.

Планираният бюджет на Пловдив за културна инфраструктура е над 14,5 млн. евро, за събитието – над 22 млн. евро, от тях 3,5 млн. евро частен капитал.