Париж разглежда всички варианти за задържаните от кюрдите в Сирия френски джихадисти, включително връщането им във Франция, след обявеното скорошно изтегляне на силите на САЩ оттам, обяви френското външно министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Предвид развоя на военната ситуация в Североизточна Сирия, в светлината на американските решения, и за осигуряване на безопасността на французите, разглеждаме всички варианти за избягване на укриването и разпръсването на тези потенциално опасни лица", каза говорителката на министерството Аниес фон дер Мюл. "Ако силите, които охраняват френски бойци решат да ги експулсират във Франция, тези лица ще бъдат незабавно предадени на правосъдието", добави тя.

Френски правителствен източник подчерта, че на този етап още не е взето решение.

Около 130 мъже, жени и деца са задържани от арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили, която воюва срещу джихадистката организация "Ислямска държава" заедно с водената от САЩ международна антиджихадистка коалиция.

Досега Франция обмисляше да репатрира само децата, със съгласието на майките им, но искаше бойците и съпругите им да бъдат съдени на място и да излежат присъдите си в Сирия.

Но поради очакваното изтегляне на американските военни сили се очаква завладените от кюрдите райони да станат обект на турско настъпление или да се върнат под контрола на режима в Дамаск, което поражда опасения от разпръсване на чуждестранните джихадисти.

При това положение Париж вече не изключва репатрирането им и пращането им във френски затвори, за да избегне терористичната заплаха от тяхно самостоятелно завръщане.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер също заяви, че френските джихадисти, които може да бъдат освободени заради американското изтегляне от Сирия, ще бъдат незабавно предадени на правосъдието, ако се върнат във Франция.