Речта на президента Румен Радев за втората година от мандата му, която трябваше да е отчет за дейността, но се превърна в своеобразна критика за правителството, очаквано предизвика вълна от реакции сред политици, политолози и социолози. Радев отново говори за "ерозия на демокрацията", за ширеща се корупция, за приемане на лобистки закони от Народното събрание и за това, че то се е превърнало във функция на Министерския съвет. Пак повтори тезата си срещу решението на кабинета да започне преговори със САЩ за закупуване на нов тип боен самолет, но това което се открои бе заявката му, че предсрочните избори са неизбежни и той би подкрепил нов политически проект.

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов не отдели специално внимание на речта на Радев, само подхвърляше кратки реплики към него докато изброяваше колко стабилна икономически е страната по време на 13-ата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от в. "Капитал". 

"Ако някой иска режим, да го направи. Ние искаме демокрация и я спазваме", лаконичен бе министър-председателят.

Цвета Караянчева

За сметка на премиера председателката на Народното събрание Цвета Караянчева даде всичко от себе си. Тя коментира от Велико Търново:

"Речта сякаш е писана, за да бъде произнесена от президент на вражеска държава, който иска да унижи, да смаже България и да я превземе. Тази реч прилича повече на продължение на речта, която той произнесе за Нова година. Но докато в онази реч се акцентира основно на сделката със самолетите, сега изведнъж се оказа, че трябва да правим и предсрочни парламентарни избори. Допреди два месеца нямаше такава идея, може би защото президентът иска да сформира служебно правителство, което да промени решението на Народното събрание за самолетите", посочи Караянчева, цитирана от афенция "Фокус".

Явно засегната от думите на президента, че законите в НС са лобистки, пишат се на тъмно и са без оценка за въздействие, тя покани Радев в Народното събрание, за да разберял как работи парламентът. Подчерта и, че всички закони, които парламентът приема, минават обществено обсъждане (което не е така; на такова са подложени само законите с автор Министерския съвет, б.р). Караянчева заяви още, че твърденията на Радев за това, че се приемат лобистки закони са неаргуметирани. Парламентът бил най-прозрачната институция в България, а ниският му рейтинг се дължал на факта, че се дава възможност на българските граждани да знаят какво правят техните народни представители.

"Ако ви е отеснял костюмът на президент, направете си партия, каквото желание виждам, че имате, и направете всичко възможно да спечелите изборите след две години и да станете премиер и да вземате важни решения. Когато човек взема важни решения, той не може да угоди на всички, затова и рейтингът понякога пада. Когато се наложи да вземате важни решения и да заставате с лицето си зад тях, тогава може би и вашият рейтинг ще падне", обърна се задочно Караянчева към Радев.

Тя добави, че няма условия за предсрочни парламентарни избори. На въпрос дали Борисов ще подаде оставка, тя заяви, че премиерът винаги се е вслушва в гласа на народа.

"Чувате ли в момента да има някакво такова желание, освен на БСП, които вече си правят политическата агитация за предстоящите европейски избори. Президентът също започна някаква кампания в подкрепа на БСП. Правителството е стабилно, коалицията е стабилна, парламентът работи на пълни обороти", подчерта Караянчева.

Кристиан Вигенин

В своята реч президентът много обективно описа ситуацията в страната, което не се харесва на ГЕРБ, заяви и депутатът от БСП Кристиан Вигенин в сутрешния блок на Нова тв. Той коментира думите на президента, че би подкрепил нов политически проект.

"Не го разглеждам толкова директно. Смятам, че президентът, описвайки какво не е наред в страната и какво би трябвало да бъде, по-скоро би подкрепил политическа алтернатива, която да промени това. БСП се разпознава като част от такава алтернатива", обясни той.

Според него на фона на нарастващия брой хора, които декларират, че не са решили за кого да гласуват или няма да гласуват, е възможно да се появи нов проект. По неговите думи важното е, че президентът не е заявил, че той ще бъде патрон и ще създава политически проект, както се опитват някои да вменяват.

"Президентът, подкрепен от нас, не е президент на БСП. Той е на България, има своето виждане каква трябва да бъде страната и когато нашите виждания съвпадат, оценките и предложенията за бъдеще също съвпадат", подчерта Вигенин. - Защо ГЕРБ реагира толкова нервно след тази реч? ГЕРБ е вече на последното стъпало и вижда съвсем различна картина. Вече не могат да слязат от тази стълба, а само могат да паднат от нея".

Даниел Смилов

"Популизмът в речта на президента показва безотговорност, тъй като създава грешни очаквания в обществото", коментира за сутрешния блок на Радио "Фокус" и политологът доц. Даниел Смилов.

Според него прокламирането на край на парламентарната република и радикална реформа към президентска създава илюзията, че е сбъркан целият модел, а не конкретни политики на правителството. И други преди президента Радев са се заигравали с идеята за концентрация на властта в ръцете си, припомни доц. Смилов, като уточни, че няма политически модел, който да решава проблеми по този начин. Няма гаранция, че повдигнатите непопулярни в медийното пространство, но важни за обществото теми, ще донесат търсената промяна, а няма да се трансформират във вълна на популизъм, предупреди политологът.

"Твърдата позиция по отношение на правителството като че ли ескалира – досега Румен Радев не беше говорил за ползата от предсрочни избори. И третото беше заявката за новия стратегически съвет, който изглежда като правителство в сянка – дали около него ще се структурира някакъв политически проект – предстои да видим, защото досега президентите, които са се опитвали да правят политически партии, общо взето са се проваляли", коментира политологът.

Според Смилов част от критиките на държавния глава към правителството са оправдани. Други обаче са партийно оцветени, обърна внимание политологът, като уточни, че предстои да се проследи следното: дали речта на президента Румен Радев със своя предизборен характер ще се припознае като опит за създаване на нов политически обект или ще помогне на БСП за по-високи резултати на предстоящите евроизбори.

Кольо Колев

"Позициите на президента Румен Радев вече нанесоха удар върху управляващите. Друг е въпросът дали това ще донесе положителни дивиденти на БСП, но е факт дестабилизацията", коментира пак пред "Фокус" и социологът Кольо Колев.

По думите му "това е началото на края на управлението и до голяма степен всичко зависи от резултатите на европейските избори". Според него Румен Радев изпълнява това, което в нормалните демократични общества е функцията на свободните медии.

"Той избра да бъде говорител на хората, които нямат думата: на бедните, на непрекъснато облаганите с нови и нови данъци, на мизерстващите, тези чийто глас не се чува", добави той.

Според Колев Радев не се стреми към президентска република и основното, което се вижда е, че той говори за възстановяване на връзката между обикновения човек и политическия елит.

Румяна Коларова

Това не беше от най-силните му публични изяви, коментира и политологът Румяна Коларова по бТВ. По думите й по-силното представяне по време на пресконференцията-отчет било на вицепрезидента Илияна Йотова.

"Радев влезе в синхрон с БСП. Но сега като каза, че ще прави нов политически проект се размина с БСП, защото заявката за това силно ерозира електоралната база на БСП", смята Коларова.

Андрей Райчев

В студиото на бТВ бе и Андрей Райчев, който поправи Коларова, че Радев не е давал заявка за собствен политически проект.

"Казаното от президента трябва да се разбира в контекста на предстоящите избори и на скандала "Елена Йончева". Упреците към Радев, че иска да сваля правителството са все едно упреци към ЦСКА, че иска да вкара гол на "Левски". Възможно е някой да му е изпил акъла да направи такова нещо, но не го виждам още", коментира социологът интерпретациите за нова президентска партия. 

И изброи всички провалили се политически проекти на предшествениците на настоящия държавен глава. Огромна маса българи - около половин-един милион души се чувствали според социолога непредставени и в това била тайната на високия рейтинг на Радев.