Вече 12 години храм „Св. Троица“ в мизийското село Крушовица е хлопнал врати за близо 1600-те жители. Само монтирана в църковния двор камбанария възвестява празничните и траурните дни в ежедневието на селото, чийто храм не е затварял врати дори през тоталитарно време, пише врачанският "Зов нюз".

Причината - два поредни некачествени ремонта и един недовършен

Белокаменната църква в родното село на соц.лидера Корнелия Нинова отворила врати преди 124 години и устояла близо столетие на предизвикателствата на времето.

През 2005 г. е преосветена  от Врачанския митрополит Калиник след извършен дългоочакван ремонт. Празникът е пищен, радостта  – голяма. Само след две  години обаче се оказва, че фирмата, работила по потягането на внушителната постройка, си е оставила непрофесионална визитка.

Новият кмет  Илия Илиевски пише през 2007 г.  докладна до общинския кмет д-р Виолин Крушовенски, местния общински съвет и Врачанска митрополия, в която ги уведомява, че е увреден куполът на храма, а от него падат парчета мазилка и цели тухли.

Комисията, назначена от Община Мизия установява, че е „паднала вътрешна мазилка около купола и е обрушена тухлената зидария, увредени са стенописите, разместена е ламаринената обшивка  на покрива около купола, има счупени керемиди“.

Протоколът съдържа констатация, че в този вид „църквата не може да бъде използвана по предназначение“ и екземпляри от него  са изпратени до кметството, Община Мизия, енорийския свещеник отец Марин Панов и Врачанска митрополия.

 

 

Издадена е първата кметска заповед за затваряне на храма

поради застрашаващи живота на хората условия (2007 г.). От този момент започват  нескончаемите преписки между институции и молби за помощ до Дирекцията  по вероизповедания. Започва чутовен  скандал, който води до протест на жителите на селото през 2016 г. и закана да бъде блокиран пътят към АЕЦ Козлодуй.

През 2008 година митрополитът е уведомен ясно и конкретно, че контролът върху извършения през 2005 година ремонт е занижен, пренареждането на керемидите е неправилно и вследствие на обилните валежи водата се излива в храма  през купола и разрушава освежения през същата година интериор. Отправена му е молба за спешно съдействие.

След нови (безрезултатни) молби на Илия Илиевски до Дирекция по вероизповедания, събиране на църковното настоятелство на спешно заседание само се констатира продължаващата разруха на светинята към 2010 г.

„От купола е паднал лепеж с половинка тухли, от южната-хоросан и също тухлени отломки, като на северната страна разрушеното пространство е довело до показването на дървените греди, които са започнали да изгниват“, пише в констатациите.

Следват тревожни сигнали и през 2013-2014 година, в които с покруса се описва, че „хората няма къде да се помолят, няма къде свещичка да запалят, по време на празници няма къде литургия да се проведе. Храмът ни е като „мерзостта на запустението“  и това е възмутително. Въпреки всичко това, хората са съпричастни и с техни дарения е закупена нова камбана за втората камбанария, въпреки че тя е почти срутена“.

Упоритият селски кмет отправя апел и към Патриарх  Неофит.

Безотговорността и нехайството се оказват фатални за красивата църква, градена  след Освобождението с много любов и показваща възродения български дух, пише врачанската медия.

На 23.08.2015 година в 20,40 ч. централният купол на храма се срутва

Издадена е трета кметска забрана за влизане в храма.  Този път тя касае  и забрана през църковния двор да не преминават хора и животни. Изработена е Количествено стойностна сметка (КСС). Заедно със снимков материал тя е изпратена до Врачанска митрополия, Дирекция по вероизповедания, Община Мизия и Общински  съвет.

От Дирекцията  превеждат съгласно закона 20 хиляди лева за ремонт на храма. Те обаче  са недостатъчни и жителите на селото се опитват да издействат от общинската хазна още средства. Може би отказът поради липса на такива е бил за добро.

В средата на 2016  г. фирмата-изпълнител твърди, че ремонтът и консервацията са извършени. За отпуснатите 20 хиляди държавни пари е направено само временно покритие на падналия купол от дъски и непромокаема смола.

За да не назоват нещата с истинските им имена, кметът и жителите на селото този път молят за проверка по случая  митрополит  Калиник, Дирекция „Вероизповедания“ и Община Мизия.  Унижението от подигравката с тях ги тласка към отчаяни действия – организират протест и уведомяват всички медии за дълго критата сага.

Дирекцията разпорежда на Врачанския митрополит проверка и доклад по случая, а малко по-късно праща експерт лично да провери всичко на място. Община Мизия изпраща заместник-кмет, също една експертка и главния архитект Атанас Йорданов. На място е и енорийският свещеник отец Дилян Тенджерски.

Никой от фирмата изпълнител, избрана от Врачанска митрополия, както и самата тя не се подчинява на държавния орган и не изпраща представители.

В писмото, което Емил Велинов - директор на Дирекция “ Вероизповедания“ изпраща на 28 юли на всички заинтересовани страни се  твърди, че според оценката на изпратения от тях експерт и всички присъстващи в пошлата инсценировка на ремонт са вложени не повече от 2000 лв.

Врачанска митрополия  и фирмата изпълнител незабавно трябва да дадат обяснение пред специализирания орган на Министерски съвет за изразходваната субсидия и неявяване на мястото на проверката на неин представител.

„В противен случай ще бъде сезирана врачанската прокуратура“ , пише Емил Велинов.

Според „Зов нюз“  митрополитът и епископ Киприян, тогавашен викарий на дядо Калиник, са дали обяснение в Дирекция по вероизповедания. Фирмата изпълнител обаче остава в тайна и без санкции.

Факсимиле от част от констатациите.

На 25.08.2016 г. кметът продължава действието на старата заповед за забрана за достъп до храма отпреди година. Мерките, които трябва да се предприемат са запечатване и обезопасяване. Дирекция „ Вероизповедания“ и Врачанска митрополия не са уведомили нито общинския кмет д-р Виолин Крушовенски, нито кметство Крушовица за следващите стъпки на Велинов спрямо митрополията и фирмата изпълнител.

През 2017 г. са отпуснати нови 10 хиляди лева, които само укрепват част от участъка около купола. Според последната КСС за цялостен ремонт и реставрация са необходими 50 хиляди лева.

Така селото остава без молитвен дом вече 12  години.

Сегашният Врачански митрополит Григорий  е посетил селото и храма, м.г. и е обещал да се бори за осигуряване средства на ремонта и реставрацията.

За тази година хазната отпусна общо 2 900 000 лв. за ремонт на православни храмове и манастири. Хората се надяват приоритет за Врачанска епархия да е техния запустял храм в с. Крушовица.