Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Левицата се събира на конгрес тази събота, за да приеме предизборната си платформа за явяване на европейските избори през май. Въпреки че този път не се задават сериозни схватки между крилото около лидера Корнелия Нинова и т.нар. вътрешна опозиция, очаква се платформата, както и съдбата на Сергей Станишев като потенциален водач на листата за евродепутати да породят напрежение сред делегатите. Освен предизборната платформа, конгресът ще приеме още алтернативната си управленска програма "Визия за България". Обмисля се и гласуването на документ в защита на депутатката Елена Йончева, обвинена от прокуратурата в пране на пари по линия на КТБ.

На конгреса, който ще се проведе по традиция в НДК, се очаква да присъстват около 2000 души, 800 от които делегати.

Една от конфликтните теми в левицата в момента е ще води ли Станишев листата за Европейския парламент. На пленума, предшестващ събитието, бе решено номинациите в партийните организации да започнат след 1 февруари. Депутати и членове на конгреса от близкото до Нинова крило обаче очакват опити за атака по тази линия. 

Публична тайна е, че председателят на ПЕС, "европейската партия майка" на БСП, и Корнелия Нинова са в обтегнати отношения. Самият Станишев, който в края на миналата година бе преизбран начело на ПЕС (като единствен кандидат) на няколко пъти призова съпартийците си в България да "капитализират" успеха му, като даде своеобразен пример с това какво би направила ГЕРБ, ако имаше председател на своята европейска партия ЕНП - "до Луната щяха да прогласят за този свой успех".

Пак в една от последните си публични изяви европейският лидер на социалистите заяви, че темата с Истанбулската конвенция, която раздели ПЕС и БСП, за него била приключена с решението на Конституционния съд у нас, който обяви документа за противоречащ на основния закон.

Истанбулската конвенция, както и миграцията са две от темите, по които бъларските и европейските социалисти нямат консенсус. На пленума ръководството на българската левица прие, че в платформата си за ЕП ще отстоява приоритети като незабавно приемане в Шенген и противопоставяне на пакета "Макрон", които отговарят на позициите на ПЕС но и: "против  Истанбулската конвенция, чиито текстове противоречат на Българската конституция според Решение на КС" и "за обща миграционна политика, съобразена с интересите и изискванията на държавите членки, а не въпреки тях, против Пакта на ООН за бежанците".

Последните две теми на противоборство станаха причина и Нинова да откаже да присъства на конгреса на ПЕС за преизбирането на Станишев. Както и на удари от страна на ГЕРБ - с каква европейска платформа тръгва левицата, щом не може да се синхронизира с европейската си партия майка. Именно по тази линия на поведение на Нинова не е изключено да има изказвания на конгреса и тази събота.

Самият Станишев ще е един от говорителите по време на заседанието на конгреса утре. Той ще представи доклад - отчет за свършеното от евродепутатите от БСП през 5-годишния им мандат - в качеството му на водач на българската делегация на ПЕС. 

Не се очаква обаче да се поставят отново въпроси като връщане на стария ред за избор на председател на партията, което минава през промени в устава.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Кой ли се интересува от този Конгрес ? Социалистите - милионери да си ги слушат баламите. Изпращат децата си да учат и работят на Запад, а тук червения планктон на Бузлуджа пее : партизан за бой се стяга... Не изпращат децата си в Ростов на Дон или Челябинск,а в САЩ, Англия и т.н. На Нинова синът и също работи в САЩ, а не в Красноярск…. Баневци, Ветковци, Бенчевци, Герговци, разгледайте биографиите на милионерите в България и ще видите, че всичките идват от червената партия и повечето са агенти на ДС. Тези които не са милионери стават професори по водопадите и светкавиците. Просто им трябват полезни идиоти, за да им говорят за лява политика, за да гласуват за тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.