Пореден удар ще понесат всички фирми, които съвестно отчитат и плащат данъците си. Над 180 хиляди търговски дружества, регистрирани по ДДС, ще трябва да отделят средно по 550 лв. за нови фискални устройства и актуализация на софтуера. Разходите се налагат заради промените в Закона за ДДС. Те бяха внесени от ГЕРБ през миналата година и предизвикаха брожения в бизнеса с искане сроковете да се удължат, но въреки това влизат в сила от 1 април.

Сумата включва около 240 лв. за нов касов апарат и средно около 300 лв. за внедряването на софтуера от фирма, получила лиценз от  Националната агенция за приходите (НАП). На практика обаче таксата, която ще трябва да плащат фирмите за поддръжката на софтуера, не е еднократна, а всяка година ще бъде средно по 300 лв., но може да се плаща на вноски. Това обясни пред Клуб Z говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Разходите далеч не се изчерпват със закупуването на нов касов апарат и софтуер, опонира пред Клуб Z собственикът на магазин за части Димитър Бориславов. Първо, има търговци с повече от един касов апарат, други пък са вложили доста средства в наличния софтуер. И ако сега той не е сред лицензираните, тези средства просто изгарят. Освен това, ако досега си работил с по-стар софтуер и позициите не могат пряко да се пренесат в новия, а трябва да се зареждат ръчно, представете си колко време и средства ще отнеме, ако имаш 5000-6000 артикула...

Новите данъчни изисквания ще направят така, че НАП да получава в реално време информация за всяка продажба и издадена касова бележка. В момента информацията се подава веднъж месечно, но с промените това ще се случва на 5 минути. На всяка касова бележка трябва да има и двумерен баркод (QR код). Също така с този код всеки клиент ще може да провери дали данните за неговата покупка са изпратени и отчетени в НАП, както и ако това не се е случило - да подаде автоматично сигнал.

"Над 1 млрд. лв. средногодишно остават недекларирани, и то главно чрез софтуера да се манипулират фискланите устройства. Този проблем ескалира през последните 4-5 години, достигайки до много сериозни висини в ресторанти, увеселителни нощни заведения, търговия на дребно. Много голям дял от сегашния сфтуер дава възможност да се крие. Например отпечатва на фискалния принтер само всяка втора, трета, пета бележка, така автоматизирано се крие оборот", разясни Росен Бъчваров. 

Според изчисленията на данъчната администрация пряката загуба за държавата възлиза на близо 330 млн. лв. годишно.

Искания за удължаване на сроковете

В края на миналата година обаче от Българската стопанска камара (БСК) предупредиха, че разходите за бизнеса от въвеждането на новите изисквания за касовите апарати ще надхвърлят 100 млн. лв. 

„Работещият на светло български бизнес е сериозно притеснен от изключително кратките срокове, в които трябва да приведе дейността си в съответствие с изискванията, както и неясно формулираните текстове в наредбата", коментира тогава Станислав Попдончев от БСК.

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) също се обявиха срещу промените. Според тях някои текстове в наредбата предвиждат хипотези, в които трябва да се предаде на НАП целият код на системата, за всички нейни версии, при това без никакви гаранции за опазването на интелектуалната собственост в нарушение на Закона за авторското право.

С новия достъп до касовите апарати данъчната администрация ще има достъп до лични и чувствителни данни на съответния търговец и неговите клиенти и контрагенти, а в системата на здравеопазването - и до пациентите и тяхното здравословно състояние, а и до цялата дейност на лечебното заведение. Според БАЗ в наредбата не са предвидени гаранции за сигурността на този достъп и без каквато и да било отговорност в случай на злоупотреба или „изтичане“.

При пробив - отнемане на лиценза

Към момента одобрение са получили 11 софтуера, а в процедура за одобрение са още 20, обясни Росен Бъчваров. Той посочи, че всяка софтуерна компания има свои тарифи за поддръжка на услугата. Ако при някоя от компаниите, получили одобрение от НАП, бъде установено, че софтуерът им отново позволява манипулация или укриване на приходи, ще им бъде отнет лицензът, заричат се от НАП. 

По думите на Росен Бъчваров фирмите, които трябва да подменят и касовия апарат, и софтуера, трябва да подадат електронна декларация какъв софтуер използват в съотвения търговски обект. Това трябва да се случи до края на март тази година.

Само 220 фирми в цяла България имат над 50 фискални устройства и за тях въвеждането на новата наредба ще отнеме по-дълго време. 

„Срокът е изпълним, ако търговците започнат веднага, а не се изчаква до последния момент, както исторически сме виждали. В момента има около 10 хиляди касови апарата, които са подменени за по-малко от три седмици“, коментира Бъчваров.  

В отговор на въпрос какви са глобите, ако въвеждането на новите изисквания се проточи, той отговори, че от НАП предпочитат към момента да не ги обсъждат.

В закона обаче е записано, че физически лица ще се наказват от 1000 до 3000 лв. или имуществена санкция, юридическите лица и едноличните търговци - от 5000 до 10 000 лв. При повторно нарушение размерът на глобата е от 2000 до 6000 лв., а на имуществената санкция - от 10 000 до 20 000 лв. Освен това се налага и санкция запечатване на търговския обект в срок до 30 дни.