Министерството на икономиката и енергетиката публикува 14 документа от кореспонденцията си във връзка с газопровода „Южен поток“. Общо за тази година документите са 62, но по-голямата част били „търговска тайна“ или „засягат трети страни“ и затова остават скрити. Тайна остават и всички предишни документи.

Макар и слабо открехнатата врата показва как Министерството на икономиката и енергетиката е изпълнявало исканията на руската страна по проекта „Южен поток“ и така се е превърнало в основен виновник за стартираната наказателна процедура срещу България.

Разкритието идва от писмо на Драгомир Стойнев до руския му колега Александър Новак от 6 юни тази година. От него става ясно, че още на 22 април посолството на Русия е изпратило нота, към която е било приложено писмо на Новак, с което той пита какво става с договореностите, „постигнати на заседание на Руско-българската работна група по енергетика, проведено на 22 януари“. Договореностите не са изрично посочени, но на въпроса Драгомир Стойнев отговаря така:

„В съответствие с постигнатата договореност българската страна да разгледа представените на работната група от руската страна предложения за изменения на българската нормативна уредба и да предостави своите коментари по тях на Министерството на енергетиката на Руската Федерация, представям на вашето внимание следното становище.

Представените предложения за законодателни промени бяха разгледани и детайлно обсъдени, като по отношение на регулацията за морската част на газопровода „Южен поток“, законодателният орган на Р България – Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетика, който урежда режим за изгражане на газова инфраструктура за транспортиране на природен газ от държави извън Европейския съюз до България.“

По това време парламентът вече е приел на първо четене промените в Закона за енергетика, предложени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев. Те предвиждат частта от тръбата, която е в български териториални води, както и 2-километров участък на сушата до бъдещата компресорна станция „Паша дере“ да бъдат обявени за „морски газопровод“ и да не се подчиняват на правилата на Европейския съюз за равен достъп на трети страни.

Получен по Закона за достъп до обществена информация опис на кореспонденцията по "Южен поток" стана повод Реформаторският блок да обвини управляващите, че приемат закони "под диктовката на "Газпром". Няколко месеца по-късно разсекретените писма дават възможност всеки да си направи извода дали е било така.

Точно този законопроект става повод за дълга кореспонденция между комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и българския министър Драгомир Стойнев. Резултатът е откритата наказателна процедура в началото на юни.

Това обаче не е цялата „заслуга“ на Драгомир Стойнев. Дни след стартирането на процедурата и след изявлението на Пламен Орешарски, че замразява проекта до изясняване на случая, на 12 юни Стойнев пише писмо до изпълнителния директор на „Българския енергиен холдинг“ Иван Йончев:

„По този повод и във връзка с изразеното становище на министър-председателя Република България БЕХ следва да предприеме необходимите действия за преустановяване на възлагането по тръжни процедури, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток“, сключването на договори по тях, както и да се въздържа от вземането на решения, които могат да приведат такива договори в действие и/или изпълнение.“

По-малко от месец по-късно обаче се появява някаква спешност и писмото от същия Драгомир Стойнев до същия Иван Йончев вече казва „действайте“. Министърът препоръчва да се предприемат действия „съвместно с другия акционер“ - това е „Газпром“, и да се имат предвид задълженията по Междуправителственото споразумение за „Южен поток“. Заключението е показателно:

„МИЕ отчита необходимостта от осигуряване на необходимите условия за осъществяване на проекта и възможно най-добро прилагане на горецитираното междуправителствено споразумение, като полага всички усилия да разреши повдигнатите от ЕК въпроси в процеса на наказателната процедура.“

В същия месец юли Министерството на земеделието и храните продава на значително по-ниски от пазарните цени земи в района на варненския бряг на проектната компания за „Южен поток“, а Министерството на регионалното развитие издава разрешително за строителство с предварително изпълнение за първия етап на проекта.

„Инерцията“ по реализацията на „Южен поток“ стига дотам, че „Южен поток България“ увеличава капитала си с 382 милиона лева – със съгласието на акционера БЕХ, който дни по-рано е получил указание от служебния министър Васил Щонов да не прави точно това. По този повод министърът изпрати сигнал до главния прокурор. Реакция все още няма.

А Драгомир Стойнев, Таско Ерменков и Явор Куюмджиев днес са водачи на листи на БСП.