Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на икономиката и енергетиката публикува 14 документа от кореспонденцията си във връзка с газопровода „Южен поток“. Общо за тази година документите са 62, но по-голямата част били „търговска тайна“ или „засягат трети страни“ и затова остават скрити. Тайна остават и всички предишни документи.

Макар и слабо открехнатата врата показва как Министерството на икономиката и енергетиката е изпълнявало исканията на руската страна по проекта „Южен поток“ и така се е превърнало в основен виновник за стартираната наказателна процедура срещу България.

Разкритието идва от писмо на Драгомир Стойнев до руския му колега Александър Новак от 6 юни тази година. От него става ясно, че още на 22 април посолството на Русия е изпратило нота, към която е било приложено писмо на Новак, с което той пита какво става с договореностите, „постигнати на заседание на Руско-българската работна група по енергетика, проведено на 22 януари“. Договореностите не са изрично посочени, но на въпроса Драгомир Стойнев отговаря така:

„В съответствие с постигнатата договореност българската страна да разгледа представените на работната група от руската страна предложения за изменения на българската нормативна уредба и да предостави своите коментари по тях на Министерството на енергетиката на Руската Федерация, представям на вашето внимание следното становище.

Представените предложения за законодателни промени бяха разгледани и детайлно обсъдени, като по отношение на регулацията за морската част на газопровода „Южен поток“, законодателният орган на Р България – Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетика, който урежда режим за изгражане на газова инфраструктура за транспортиране на природен газ от държави извън Европейския съюз до България.“

По това време парламентът вече е приел на първо четене промените в Закона за енергетика, предложени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев. Те предвиждат частта от тръбата, която е в български териториални води, както и 2-километров участък на сушата до бъдещата компресорна станция „Паша дере“ да бъдат обявени за „морски газопровод“ и да не се подчиняват на правилата на Европейския съюз за равен достъп на трети страни.

Получен по Закона за достъп до обществена информация опис на кореспонденцията по "Южен поток" стана повод Реформаторският блок да обвини управляващите, че приемат закони "под диктовката на "Газпром". Няколко месеца по-късно разсекретените писма дават възможност всеки да си направи извода дали е било така.

Точно този законопроект става повод за дълга кореспонденция между комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер и българския министър Драгомир Стойнев. Резултатът е откритата наказателна процедура в началото на юни.

Това обаче не е цялата „заслуга“ на Драгомир Стойнев. Дни след стартирането на процедурата и след изявлението на Пламен Орешарски, че замразява проекта до изясняване на случая, на 12 юни Стойнев пише писмо до изпълнителния директор на „Българския енергиен холдинг“ Иван Йончев:

„По този повод и във връзка с изразеното становище на министър-председателя Република България БЕХ следва да предприеме необходимите действия за преустановяване на възлагането по тръжни процедури, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток“, сключването на договори по тях, както и да се въздържа от вземането на решения, които могат да приведат такива договори в действие и/или изпълнение.“

По-малко от месец по-късно обаче се появява някаква спешност и писмото от същия Драгомир Стойнев до същия Иван Йончев вече казва „действайте“. Министърът препоръчва да се предприемат действия „съвместно с другия акционер“ - това е „Газпром“, и да се имат предвид задълженията по Междуправителственото споразумение за „Южен поток“. Заключението е показателно:

„МИЕ отчита необходимостта от осигуряване на необходимите условия за осъществяване на проекта и възможно най-добро прилагане на горецитираното междуправителствено споразумение, като полага всички усилия да разреши повдигнатите от ЕК въпроси в процеса на наказателната процедура.“

В същия месец юли Министерството на земеделието и храните продава на значително по-ниски от пазарните цени земи в района на варненския бряг на проектната компания за „Южен поток“, а Министерството на регионалното развитие издава разрешително за строителство с предварително изпълнение за първия етап на проекта.

„Инерцията“ по реализацията на „Южен поток“ стига дотам, че „Южен поток България“ увеличава капитала си с 382 милиона лева – със съгласието на акционера БЕХ, който дни по-рано е получил указание от служебния министър Васил Щонов да не прави точно това. По този повод министърът изпрати сигнал до главния прокурор. Реакция все още няма.

А Драгомир Стойнев, Таско Ерменков и Явор Куюмджиев днес са водачи на листи на БСП.

Ключови думи

Коментари

гнус

Мърши и национални предатели. За няколко рубли в повече.

АСЕН

МИЛИОНИ ЕВРО...

АСЕН

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА ПО НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС!цАЦАРОВ СПИШ!

лили

ТОВА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК ГО РАЗКРИ ПРЕДИ 3 МЕСЕЦА И СЕЗИРАХА ЦАЦАТА!

Бам Бам

Лили, и Цацата кво?

Деян

Блестящо доказателство за войнстващото русофилство на червените боклуци. Тези отрепки са царе да продават родината ни. Пълнят бездънни гуши, а в същото време се правят на водица ненапита.

Владимир Иванов

Южен Поток платиха 50 000 лева на декар за самозалесени гори на МЗХ. Ако това е ниска цена, аз съм трамвай :-)

Додо

Здравей, трамвай! А комисионата КОЙ взе?

Додо

Ха, на кого ще вадим зъбките днес? А на Бисеров, Пеевски, Бареков и другите кога?

lili

Плакати срещу Николай Бареков се появиха в Пловдив Read more: http://news.plovdiv24.bg/512819.html#ixzz3CRWLDPkA

Леля Ог

Имате една изключителна фактологическа грешка. Наказателната процедура срещу България няма нищо общо с промените в Закона за енергетиката за морската част на Южен поток. Съмнявам се, че тази грешка е случаен пропуск. И вие, а и голяма част от аудиторията ви сте наясно, че е нарочно... Отделните Зоровци в Клуб З може и да са добри журналисти, но това се случва, когато са добре хранени журналисти, които плащат с цената на професионализма си. Жалко за вас...

Трябва да се започне с разсекретяването от 2010 година

А кой ще разсекрети какво подписа Борисов през 2010 година, когато обяви, че е подписал "всичко каквото Путин е поискал от него"!!! При това, въпреки предупрежденията на ЙОТИНГЕР, че ще има сериозни санкции за България. След това подписване се сложи началото на ЮП, но за откриването в Русия замина министър Лили и тя се подписва върху тръбата заедно с Путин, а Борисов се скри и беше неоткриваем за 4 дни, докато други техни гафове не запълниха ефирите. и това се замете. Ако не бяха тези негови подписи, целящи строежа на потока да тръгне преди да бъде подписан европейския енергийният пакет, може би ЮП нямаше да започне да се строи. Освен това вчера Борисов каза, че ако вземе властта през октомври, ЮП ще бъде построен от него още до края на ноември. Правителството на протестърите защо мълчи по-въпроса? Нямам им никаква вяра. Държат се като комунисти - сталинисти от тоталитарния период. Никакви десни не са, щом работят за автентичен мафиот и комунист, който наистина "блъсна държавата в стената" и по тази причина сме на това дередже, а не от едногодишното управление, което все пак успя да ни измъкне от блатото и да я докара до здраво място. Защо служебното на премиер-Протестърът Близз, не смее да засегне ГЕРБ и Борисов? То е ясно, защото и зад тях стоят същите мафия и олигархия, които са и зад президентството, прокуратурата и служебното (БНБ - също!) И всичките те целяха наистина да фалират банки и държава само и само, за да върнат мутрата на бял кон като спасител, но.... след като изсмучат от нас още десетина милиарда. Знам едно, че никога не сме били лъгани повече от сега и то след като вече България е в ЕС! И помощ от никъде!

д-р Пeтроff

Никой не се е съмнявал,че Лъжеца е за затвора.Цялото правителство на Олигарски тоже. Само МариАнчето не е.Тя да си пиче предизборните речи, че електората на ДПС много обича да я слуша.

IAPA

Koymdjiev,Ermenkov i STOINeV NA SAD zaradi DARJAVNA IZMIANA!!!!P R E D A T E L I !!!!!!!!!!

браво Стойнев

хитър си,не само умен.Политик с бъдеще.

Трябва да извикат най-големият предател ПЕСоглавеца Станишев,и вкупом всички останали министри воглаве с куклата наречена Орешарски,при шивача за раирани костюми.

margarita

Договорите ЗА СТРОИТЕЛСТВО на двете МАРИЦИ (по настояване от ЕС, заради въглеродния диоксит, който тровеше населението), бяха сключени при управлението на ОДС на 13.06.2001 г. и предвиждат задължението, американската страна да изкупува електроенергията 15 години, вместо строителството й да се заплаща с пари от бюджета (тогава не разполагахме с готините европейски милиарди, с които Борисов процедира по начин, сякаш ги вади от джоба си и то в резултат на неговия личен и честен труд). Но САМАТА ЦЕНА на електроенергията беше договорена по време на правителството на Симеон Сакскобургготски от самия ДКЕВР, както си е по закон. Цената на тока от ЕНЕЛ е определена с решение № Ц - 001 от 4.03.2002 г., а цената на тока от АЕS с решение № Л -190 от 4.07.2005 г. И в двете решения, отново казвам, ДКЕВР e, който ОПРЕДЕЛЯ ЕЛЕМЕНТИТЕ И НАЧИНИТЕ НА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ЦЕНАТА ЗА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА и това стана в 2002 и 2005 години. Добавката към сметките, обаче, не е голяма, тя нарастна при ВЕИ-тата, при дългосрочните им договори, особено след влизането в сила на законът на ДЕЛЯН ДОБРЕВ, приет по времето на ГЕРБ...... Въпросът за "Мариците", не е бил на дневен ред, докато не беше повдигнат през февруари 2011 в Парламента, когато БОЙКО БОРИСОВ нападна ИВАН КОСТОВ (някой го беше подсетил за "Мариците"), с цел да отклони вниманието и оневини себе си, най-вече заради АЕЦ "БЕЛЕНЕ" и милионите, които изливаше в \"гьола\", защото по онова време "БЕЛЕНЕ" беше за него, нещо като смисъл на живота му. Отделен е въпросът, че четеше и лъжеше, защото цената от 176 лева за МW/час не съществуваше, тъй като "Марица 2" още не беше влязла в експлоатация и нямаше как тя да увеличава цената на тока по Боково време! А цената на енергията от ЕНЕЛ не беше 135 лева за МWh, както четеше той, а беше 66 лева за МWh съгласно справка от ДКЕВР.

margarita

Въобще лъжите, манипулациите и издевателствата на Борисов са пословични и ако трябва да се отговаря на всяко негово злословие и лъжа, които бълваше и продължава да бълва в чудовищни дози, е нужно отделно министерство на опроверженията, с огромен екип, който да може да се задейства със светкавичен отговор, докато не бъде залят с още по-мощно цунами от неговите компромати и лъжи

destilator

Какво да коментираме поредният предател на българските интереси , който се слага на руснаците. Просто е вече банално и не знам как българите не разбрахме ,че докато се държим недостойно и раболепничем пред когото и да е било , не ще просперираме. За комунистите и комсомолците е ясно , че Русия е по-важна от България.Те са обременени генетично. Дано поне останалите прозрат какво ни причиняват подобни "проекти с голяма полза за България".

БАМБУКЯН

ПОДОБНО СЕРВИЛНО ПРЕСТАРАВАНЕ СЪПЕРНИЧИ, СЪС СЪБИТИЯТА НЕПОСРЕДСТВЕНО ПОДИР 09.9.1944. ПО ОНОВА ВРЕМЕ - БЯХМЕ ПОД ОФИЦИАЛНА ОКУПАЦИЯ. ДНЕС, ТЕ СА НЕОПРАВДАНИ. НИМА ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТО И ЕВРОСЪЮЗ Е ЕДИНСТВЕНО ФОРМАЛНО!?! НИМА ТОЗИ ИЗМЪЧЕН БЪЛГАРСКИ НАРОДЕН СЛЕДВА ДА БЪДЕ ОБИРАН ПО ЕДИН ТАКА НЕУПРАВЛЯЕМ НАЧИН!?! НИКОЙ СИ НЯМА ПРЕДСТАВА, А И НИКОЙ НЕ ИЗСЛЕДВА, СИЛАТА И МОЩТА НА ЕКС-СЪВЕТСКИЯТ КАПИТАЛ ЗАД ГРАНИЦА. ДЕЙСТВАЛ В СФЕРА НА ХОРИЗОНТАЛНА СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ, ОТ СФЕРА НА СТРИКТНО ВЕРТИКАЛНО ДЪРЖАВНО-МОНОПОЛНО УПРАВЛЕНИЕ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.