Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Майкъл Макфол е бил съветник на президента на САЩ Барак Обама. В спомените си той разкрива, че американците са целяли смяна на властта в Москва, наливали са милиони в подкрепа на либералната опозиция. На тази тема посвещава своя публикация в “Шпигел” Клаус Вигрефе.

Съвместната пресконференция на Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на срещата им на върха средата на юли м. г. в Хелзинки беше преполовила, когато журналисти подеха темата за намесата на Русия в президентските избори на САЩ през 2016 г. Искаха да узнаят дали Путин ще предаде тайните агенти, обвинявани от правосъдието на САЩ в намеса.

“Не”, отвърна руският президент, но разследващите можело да ги разпитат в Москва.

Все пак като ответен жест неговите хора искали да разпитат някои американци.

“Страхотно предложение”, изрече Тръмп.

Бързо се заговори, че Путин е визирал предимно Майкъл Макфол, който от 2009 до 2011 г. по време на президентството на Барак Обама е бил ключовият съветник на Белия дом по Русия, а след това става посланик в Москва. Никога досега дипломат на САЩ не е бил длъжен да се обяснява  пред чужда държава. Предложението на Путин е абсурдно, обявиха от американското външно министерство. И тъй като и Сенатът се обяви против, Тръмп отказа на събеседника си Путин подобен ход.

“В книгата си “От студена война към горещ мир” Майкъл Макфол дава да се разбере колко голяма е била ролята на САЩ при ескалацията на отношенията между двете свръхдържави”, отбелязва авторът на публикацията.

Макфол в прав текст описва пренебрежителното отношение на Вашингтон към бившия си съперник, било то относно атаката на НАТО в Югославия през 1999 г., разширяването на пакта на изток в периода от 1997 до 2004 г. или излизането през 2002 г. на САЩ от Договора за противоракетна отбрана. Според Макфол на Русия винаги се е гледало като на слаба държава без каквото и да било значение.

“Това не пречи на Макфол да обвинява Русия и преди всичко Путин във водене на нова студена война”, посочва авторът Клаус Вигрефе.

Според него от страх да не загуби властта си “реакционният автократ” (разбирай Путин – б. р.) е поел по конфронтационен курс с цел да се насажда вражда срещу Запада и да сплоти около себе си руската общественост.

От своя страна Макфол твърди, че юристът Обама почти не разбирал Русия и така той се превърнал в главен стратег на промяна на политиката в отношенията с Москва.

В началото нещата не тръгнали на добро. Малко, след като през 2009 г. Обама влиза в Белия дом, приключва вторият президентски мандат на Путин. Наследникът му на поста Дмитрий Медведев съзира себе си и Обама като представители на ново поколение. Двамата си сътрудничат в отношенията спрямо Северна Корея и Афганистан.

По мнението на Макфол за Обама не ставало дума единствено за решаването на вътрешнополитическия проблем относно ядреното въоръжаване на Северна Корея и въпроса за разоръжаването. Целта на Вашингтон е била да се постигне цялостна демократична реорганизация на Русия с твърдото убеждение, че демокрацията не е заплаха за САЩ.

Още в първия документ по политиката на рзведряване, изготвен от Макфол за Обама, е било отбелязяно, че американското правителство трябва да заобикаля Кремъл и да се обръща пряко към руския народ с цел да се подкрепят общи ценности. По думите на Макфол Обама е искал да укрепи руското гражданско общество, чиито представители да обезпечат провеждането на демократични реформи и спазването на човешките права.

«Ставаше дума за това, да се създадат по-добри условия за демократична промяна», цитиран е Макфол, който сравнява Путин със Сталин.

Според него било вън от съмнение, че за да се постигне подобна цел, бившият агент на КГБ Путин трябва да бъде лишен от власт. Той е запазил огромното си влияние в Русия дори през годините, когато президент е Медведев.

«Американците са обучавали дейци на либералната опозиция и са платили милиони на граждански организации, които по мнението на самия Макфол в политическия смисъл на думата не биха могли да са на неутрални позиции. По време на среща с руски опозиционери в Москва вицепрезидентът на Обама Джо Байдън е заявил, че би било по-добре, ако Путин не участва в следващите президентски избори», се посочва в публикацията на «Шпигел».

По думите на Макфол, когато на парламентарните избори през 2011 г. проправителствената партия Единна Русия извлича значителна полза от манипулации, както обикновено американците не се ограничават с мека критика. Тогавашната държавна секретарка (де факто външна министърка – б. р.) Хилъри Клинтън изразява остър протест, което й навлича пожизнена ненавист от страна на Путин. В Белия дом точно Макфол благославя позицията на Клинтън, отбелязва авторът на публикацията.

Когато през 2012 г. Путин побеждава на празидентските избори, той е убеден, че правителството на Обама иска да се избави от него. В крайна сметка това е краят на политиката на разведряване.

Скоро след това, когато през същата 2012 г. Макфол става посланик на САЩ в Москва, започва да получава заплахи с убийство, неизвестни лица повреждат автомобили на сътрудниците му и преследват синовете му на път за училище. Руската охрана пред посолството на САЩ издевателства над съпругата на посланика, телевизията настройва населението срещу него. През 2014 г. му писва и се връща в Калифорния.

«Понастоящем Макфол няма право да посещава Русия. Проява на подобна изключителна недружелюбност е по разпореждане на Путин. Последният американски посланик, на когото е била наложена подобна забрана, е Джордж Кенън. Той е представител на САЩ в Москва, когато в Кремъл Йосиф Висарионович Сталин извършва чутовни престъпления против човечеството», заключава публикацията си в «Шпигел» Клаус Вигрефе.

 

Коментари

 's picture

Kalina Hristova

говорит Москва:

Руското имперско и Комунистическото робство не се забравя. И един друг руснак бе казал за комунизма: Коммунисты на порядок опаснее фашизма - по своему лицемерию они превзошли все мыслимые и немыслимые пределы, мой покойный папа. инвалид ВОВ, в конце жизни, глядя на то что творит путин и его камарилья, сказал: может лучше бы было, если немцы выиграли ту войну.
 's picture

godo1952

Калин

Няма нужда някой да сваля Путин, те руските олигарси заедно с тайните служби, ще си го свалят сами ! В Русия нещата не стават с избори ! Тимъти Снайдър в книгата си "Пътят към несвободата "подробно описва как се фалшифицират изборите в Русия.
 's picture

cos

cos

Шпигел отдавна пише платени от изток внушения.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.