Броени дни след премиерата на всеки филм можем да научим мнението на критиците и на публиката. Благодарение на наградите на американската Академия за филмови изкуства и науки веднъж в годината разбираме кои са най-добрите филми и професионалисти според хората, които правят тези филми.

Днес, 22 януари, е важен ден за всички, които обичат киното, защото от името на Академията в Лос Анджелис от 5,20 ч. местно време (у нас 15,20 ч.) ще бъдат обявени номинациите за „Оскар“. Имената на претендентите ще бъдат съобщени от акрисата Трейси Елис Рос и актьора Кумайл Нанджиани, популярни основно от малкия екран.

Тази година категориите са 24, а предложението за една нова – „Най-добър популярен филм“, създадена сякаш специално за филма „Черната пантера“, бе оттеглено след получените критики.

Във всяка категория номинациите са по 5 освен за „Най-добър филм“, където могат да бъдат от 5 до 10. Членовете на Академията, които правят предложенията, са около 6000 актьори, режисьори, продуценти и специалисти от всички области на киноиндустрията – между тях и българинът Теодор Ушев, номиниран за „Оскар 2017“ за късометражния анимационен филм „Сляпата Вайша“.

За актьорските категории могат да гласуват само актьори, за режисьорската – само режисьори, но за най-добър филм – всички.

Тричасовата церемония по раздаването на наградите „Оскар“ ще се проведе на 24 февруари в „Долби тиатър“ в Лос Анджелис.

"Площад Славейков"