Русия разглежда всички възможни варианти за по-нататъшните си отношения със Съвета на Европа (СЕ), включително и излизане от тази организация, ако дискриминацията по отношение на руската делегация в Парламентарната асамблея на СЕ (ПАСЕ) не престане, каза в интервю за ТАСС руският заместник-външен министър Александър Грушко. 

"За нас дискриминацията по политически мотиви е неприемлива," отбеляза той, като изрази надежда, че в крайна сметка "у нашите опоненти ще надделее здравият разум. Топката е у онези, които взеха решението за изключване на руската делегация: те трябва да преразгледат това решение, ако, естествено, се ръководят от дълбоките интереси за запазване на функционалността на организацията", посочи Грушко.

"Тъй като явно няма консенсус или няма мнозинство в полза на възстановяването на всички права на нашата делегация, то няма смисъл да искаме потвърждаване на пълномощията на Руската федерация в тази организация", каза руският дипломат. 

Според него най-лесно би било, ако ПАСЕ изпрати покана до руските депутати, в която да заяви, че "този дискриминационен режим остава в миналото" и тогава тя ще бъде разгледана от тях. "Обаче такива сигнали към днешния ден няма", добави той. 

"С оглед на събитията, които предстоят в Съвета на Европа - имам предвид процеса на назначаване на нови съдии или избори на нови представители на един или друг пост, ясно е, че тази ситуация не може да продължава вечно, - отбеляза Грушко. - И естествената граница, когато Съветът на Европа трябва да определи позициите си, е юнската сесия, на която предстои избиране на генерален секретар." 

Свое мнение относно проблемите в отношенията между Русия и ПАСЕ изрази отново и шефът на Комисията на международните въпроси при Федералното събрание - горната камара на руския парламент - Константин Косачов. Той изрази опасения, че цялата дискусия в ПАСЕ за необходимост от установяване на диалог с Русия може да се сведе само до порицание на Москва заради това, че тя е замразила изплащането на руския членски внос в Съвета на Европа. Той обърна внимание на днешното изявление на преизбраната председателка на ПАСЕ Лилиан Паские, която призова за продължаване на диалога с Русия, но в същото време подчерта колко е важно всички страни членки да изпълняват финансовите си задължения към организацията. Според Косачов "това може само да означава, че ПАСЕ за пореден път ще изпусне шанса за диалог, за който така много говори". 

Руската делегация в ПАСЕ през април 2014 г. бе лишена от право на глас заради събитията в Украйна и анексията на Крим. В отговор на тези действия Русия отказа да работи при такива условия, а по-късно отказа и да изпраща ежегодните заявки за потвърждаване на своите пълномощия. През октомври м.г. генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че правата на Русия на представителство в уставните органи на СЕ (Комитета на министрите и ПАСЕ), могат да бъдат прекратени от юни 2019 г. за системно неплащане на членски внос, припомня ТАСС.

БТА