Марош Шефчович - зам.-председателят на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз, излиза в неплатен отпуск, обяви днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Причината е, че той се кандидатира за президент на родната си Словакия.

Неплатеният отпуск покрива целия период на предизборната кампания в тази страна - от 1 януари до 17 март. Ако се стигне до втори тур, той ще продължи до 17 март.

Председателят на ЕК се е съгласил да пусне Шефчовичв отпуск, след като комисарятгое уведомил за намеренията си. В негово отсъствие функциите му ще поеме испанецът Мигел Ариас Канете, еврокомисар за климата и енергетиката.

По време на кампанията си Шефчович няма да използва никакви човешки или материални ресурси на Еврокомисията, увери Схинас. Такава е практиката на ЕК.

Марош Шефчович се бореше да стане водещ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Еврокомисията след европейските избори през май. По-късно обаче той се отказа в полза на холандеца Ян Тимерманс, номер 2 в сегашната Еврокомисия.

Словашкият комисар бе посредник при газовите преговори между ЕК, Русия и Украйна. Той защитава продължаването на транзита на газ от Русия през Украйна за Европа. Но е заклет противник на опита на Москва да пречи на европейските страни да диверсифицират своите източници.