Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Далеч съм от контекста на дебатите в Обединеното кралство, което вече може да се нарича Разединеното кралство.

Но Тереза Мей е на светлинни години далеч от Маргарет Тачър (от която да се похваля, имам лично взет автограф върху нейната книга, която ѝ поднесох, а тя погледна корицата и каза: „Ах, тогава бях млада и хубава!”!).

Маргарет Тачър спечели едно ключово гласуване, но подаде оставка, защото го прецени като недостатъчно.

Тереза Мей загуби катастрофално едно ключово гласуване, но не подаде оставка, макар че трябваше да го направи още в същия миг, когато бе безпрецедентно унизена.

Наистина - каква деградация на политиката в Разединеното кралство - от Маргарет Тачър да паднеш до Тереза Мей.

Защото проблемът е именно стратегически, системен, структурен, същностен. И Тереза Мей наистина е само следствие от този проблем.

Но пък какво трагично и безобразно, какво страшно и унизително следствие! 

Човек да го заболи сърцето като гледа какви дребни и ситни като камилчета са подобни лидери, налазили света, Запада, Европа и България. И даже страшното е не, че са дребни и ситни като камилчета, а че изповядват съмнителни ценности и не се свенят да прибягват до нагъл и безпринципен популизъм, цената на който ще бъде плащана от народите на демократичния свят, започващи толкова трагично да стават благоприятната почва, на която да покълва и пуска отровни филизи този нагъл и безпринципен популизъм.

Коментарът е от профила на Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

Коментари

Не си прав Слатински!

За да успее Маргарет Тачър се изискват не само качества на нейната личност, но и необходими исторически, и обществено-политически условия. Глупаво е да сравняваш двете без да взимаш предвид историческия момент!

Sin

Доста примитивно сравнение с Тачър. И много неправилна преценка - разединено кралство !?!? Ами сигурно има въпроси, по които не трябва всички като един да мислят еднакво или да изглеждат така. Погледнете какво направи Мей - мнозина на нейно място биха спасили кариерата си за сметака на държавата. Виждали сме го безброй пъти, особено у нас. Вижте как и какви дебати се водят в долната камера на Парламента. Не им ли завиждате ? Аз да - у нас, а и у много други държави в Европа отсъствува всякакъв дебат. ВИждаме най-много имитации на такъв. Да не говорим за културата, с която се води. Въпреки, че изходът беше почти ясен. Да, може някои партии да посмалят електората си. И ? Не са ли затова партиите. И защо да са важни колкото държавата или народът ? Много имаме още пред нас докато достигнем такова ниво. А лошото е, че и у други западни държави се върви към "единомислие", хилави медии и все по-затворено Гражданско общество. Пагубни за всякаква демокрация - България не само е пример, тя е самата трагедия.

Sin

Можем с голяма доза вероятност да си представим сценария, който Слатински има предвид: Тъй като е невероятно Мей да премине към Лейбъристите или да действа по техен сценарий, Корбин, водачът на Лейбъристката партия, подкрепя Мей или напуска партията си и основава нова, която гласува с Мей. По балканско-български маниер. Той и до днес, като истински ляв, няма !!! мнение по Брексита ! В резултат Великобритания приема споразумението с ЕК, бюрократите в Брюксел са доволни ( те са истинските виновници Великобритания да напусне ЕС, а не Мей или партията и, и дори не Фарж ), тръгва регулиран изход от ЕС. Дали народът в Англия ще го разбере ? Едва ли. Най-вероятно той ще разтури такъв хилав Парламент и ще предизвика нови избори, след което ситуацията съвсем ще излезе от контрол. А демокрацията, и то в Англия, ще претърпи тежък нокдаун - фатално за цяла Европа и света, не само за ЕС. За Слатински, обаче, както и за всички псевдо демократи, въпросът е решен. Майната и на Демокрацията. Навремето той, без да му мигне окото, мина към Първанов. Макар и да говори как вземал автограф от Тачър, все още не сме чули нищо от него по този въпрос. Не само той, А.Панов примерно мина към НДСВ. И СДС и всичките ни надежди отидоха по дяволите. Както и самата демокрация в България - днес сме в по-първобитна диктатура, отколкото при Живков. Това е цената на решаването на парче. Най-лошото е, че и до днес същите тези филистери не искат или не могат да проумеят какво извършиха. Те решиха собствените си проблеми, на гърба на целия народ. Чърчил: Когато избереш хляба пред демокрацията, впоследствие се лишаваш и от хляб, и от демокрация ( приблизително ).

Счупиха се да декламират "ХАОС В АНГЛИЯ"!

Не случайно писах онзи ден, (май беше в друга медия) че предпочитам ХАОСА на Великобритания пред стабилността на Борисов/ГЕРБ!
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Упорито не го изхвърлят

Само клубз ли остана да публикува екзалтирания графоман от фейсбук?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.