Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев намекна, че около КТБ скоро ще има новини. На Националния съвет за тристранно сътрудничество той бе помолен от президента на КНСБ Пламен Димитров да даде повече информация за състоянието на банковия сектор и бъдещето на КТБ.

Очаква се някои неща да се случат и тогава може да се говори по-коректно за банковата система, каза загадъчно Ананиев.

Не бихме желали да финализираме този процес с публични средства, а с пазарни. Все още всичко е в ръцете на БНБ, нека имаме повече яснота. По-късно ще дадем информация за банковия сектор, но нека тя да бъде обективна", каза той.

Актуализацията на бюджета вече изглежда съвсем реална след като всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество се обединиха около позицията, че промените в държавните сметки са неизбежни. Представителите на синдикатите, правителството и бизнеса са категорични, че само така ще се гарантира нормалното функциониране на държавата.

В началото на заседанието служебният премиер Георги Близнашки каза, че финансовото положение на държавата е много тежко и че веднага след свикването на Народно събрание кабинетът ще предложи актуализация на бюджета.

КНСБ ще подкрепи подготовката на актуализацията на бюджета от служебния кабинет, заяви президентът Пламен Димитров, но добави: "Не сме съгласни в банковата система да се наливат средства на данъкоплатеца. Не искаме бюджетът да спасява КТБ".

Димитров обърна внимание на това, че в "Напоителни системи" вече има протести и няма как хората да стоят без заплати. Той посочи и сигнал, получен от структурите на КНСБ в Изпълнителната агенция по горите за намаляване на бюджета на агенцията с 40%.