Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 18 лица за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчкови убийства.

Групата е била ръководена от Иван Йосифов и Петко Стоянов, а участниците в нея бяха задържани на 27 юни 2018 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София и областта, напомнят от обвинението.

Иван Йосифов е по-големият син на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродски - обвиняван, разследван, осъждан и оправдаван за куп деяния, най-вече свързани с поръчкови убийства и наркоразпространение. От изчезването му през 2014-а свидетелите срещу Йоско започнаха да измират след неразкрити разстрели.

Според събраните доказателства новата престъпна група е създадена в началото на януари 2018 г. от Иван Йосифов и Петко Стоянов. Двамата познавали всеки от привлечените участници, както и опита им в разпространението на наркотици. Нарекли престъпното сдружение "Фирмата", а като негова крайна цел определили завладяването на наркопазара в София.

"Това наложило към основната дейност да бъдат включени и силови действия: побоища, принуда, рекет, поръчкови убийства. Участниците разпространявани наркотични вещества от цялата позната гама - марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази. Част от тях произвеждала сама – амфетамини и марихуана", пишат от прокуратурата.

Ръководителите контролирали снабдяването на групата с наркотици и прекурсори, както и развили собствено производство, определяли начините на разпространение, подбирали хората, които да бъдат вербувани като дилъри.

Те решавали и кои лица да бъдат наказвани физически и как. Двамата нерядко участвали лично в разпространението на наркотици и в наказателни акции.

Друга криминална "звезда" - Стефан Гевгелийски, смятан за член на групата на Стефан Бонев-Сако - стоял непосредствено след Йосифов и Стоянов в йерархията. Според разследващите участието му се изчерпвало само с указания и поръчки, тъй като от създаването на групата до днес той изтърпява присъда в Софийския затвор.

"Престъпната група се снабдявала с големи количества наркотични вещества (в килограми) в България, но и от чужбина, основно от Турция. Собственото производство било дислоцирано в родния град на Йосифов - Костинброд.

Дилърите продавали 1 грам кокаин за 140 лева, 1 г хероин за 100 лева, 1 г марихуана за 15-20 лева, 1 г амфетамин от 12 до 20 лв. според клиента и поръчаното количество. Наркотиците се предлагали под кодови наименования - марихуаната – като "долари" или "коприва", амфетамините - "алфа ромео", "камък", "сиренце" или "ани", кокаинът - "левове", екстазито - "копчета", "бонбони" или "домино", а хероинът – като "кафе". Групата обичайно продавала по 1 кг марихуана дневно и между половин и 1 килограм амфетамини. Рекордът бил 10 000 таблетки екстази за денонощие", твърдят от прокуратурата.

През май 2018 г. Гевгелийски възложил на Иван Йосифов и Петко Стоянов задачата да организират убийствата на двама прокурори от специализираните прокуратури и двама разследващи полицаи. Ръководителите на групата свикали среща с част от участниците, както и с други неустановени лица, на която били обсъдени начините на покушенията, на кои доверени лица може да се възложи изпълнението, какви оръжия да бъдат използвани. Йосифов и Стоянов дали указания на членове на групата да проследяват ежедневния маршрут на придвижване на поръчаните за убийство,
да установяват ежедневните и обичайните им навици, както и местата, където живеят, които посещават, където обичайно паркират личните си автомобили.

За целта били ангажирани и хора, извън престъпното сдружение.

Сега от прокуратурата ще опитат да докажат, че в условията на съучастие, като съизвършители, обвиняемите Петко Стоянов и Иван Йосифов се извършили приготовление за убийство по поръчение на Стефан Гевгелийски (престъпления по чл. 117, ал.1 и ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК).

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

През юли бъдещият (тогава) зам. главен прокурор Иван Гешев обяви задържането на бандата, обвинена в подготовка на няколко убийства на служители на реда. Още тогава бе ясно, че роденият през 1991 г. Иван Йосифов вече има две дела - в едното е съподсъдим с "именития" си баща - за разпространение на наркотици (двамата дори имат по една година на първа инстанция, б.р.) и второ, по което е обвиняем като член на банда за убийства. По него също има силен наследствен елемент - там е съпроцесник със сина на друг участник в бандата на баща му - Ивайло Богьовеца.

"Това, което ще направя на този прокурор, ще бъде подарък за баща ми", хвалел се според медийни публикации Йосифов-младши.

Стефан Гевгелийския пък е герой на досъдебно за пребит до смърт надзирател от Софийския затвор.

Що се касае до Йосифов-старши, легендарният бандит, известен и като Безденския, през 2018 г. бе обявен за напълно невинен на последна инстанция по единственото дело, по което имаше 17 г. затвор. С решение от 12 февруари той и дясната му ръка Ивайло Симеонов-Богьовеца са напълно оневинени от ВКС за атентата срещу Кирил Кирилов - Японеца през далечната 2003 г.

По това дело - стартирало като бандата за мокри поръчки "Килърите 4" (по кръщавките на МВР), бившите вече обвиняеми могат да си шетат насам-натам с гордо вдигнати чела. Йосифов обаче към момента се укрива заради други досъдебни поризводства.

През август Нова тв съобщи, че е задържан и непълнолетният син на Йоско - Валентин Йосифов. Той откраднал яке от момче на улицата в съучастие с още трима.