Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един от откривателите на двойната спирала на ДНК Джеймс Уотсън, носител на Нобелова награда, беше лишен от много от научните си титли и отличия заради расистки възгледи, съобщава "Гардиън".

От Cold Spring Harbor Laboratory, която се намира в Ню Йорк, отнеха всички престижни научни звания на 90-годишния Уотсън, който дълги години оглавяваше научно-изследователската институция.

Оттам обявиха, че осъждат всички неверни лични мнения на д-р Джеймс Уотсън по въпроса за етносите и генетиката. 

"Твърденията на д-р Уотсън са осъдителни, неподкрепени от научни доказателства и по никакъв начин не отразяват разбиранията на нашата организация, нейното ръководство, преподавателски състав, студенти и работещите в нея. Лабораторията осъжда изкривената употреба на науката като оправдание за предразсъдъци", се казва в в официално изявление на президента на научната организация Брус Стилмън и на председателя на борда на директорите Мерилин Саймънс.

Д-р Джеймс Уотсън е един от учените, които през 1953 г. стигат до структурата на ДНК - заедно с Франсис Крик и Розалинд Франклин.

През 2007 г. той беше свален от ректорския пост след като в интервю пред "Sunday Times" заяви, че е "много песимистичен за перспективите пред Африка", защото "всички наши социални политики са изградени върху факта, че тяхната интелигентност е като нашата, но всички изследвания показват, че това не е точно така".

Той добави тогава, че въпреки че иска расите да са равни, "всички хора, които имат работа с чернокожи работници откриват, че това не е вярно".

След това Уотсън се извини, но в наскоро излъчен документален филм той казва, че възгледите му не са се променили.

"Съвсем не", казва той в документалния филм на PBS "American Masters: Decoding Watson"

"Бих искал да се бяха променили, да се е появило ново научно познание, което показва, че възпитанието е по-важно от природата. Но не съм видял такова. Между чернокожите и белите има разлика по отношение на техните тестове за интелигентност. Бих казал, че разликата е...генетична", добавя още той.

Научната институция сега обяви, че отнема на Уотсън почетните титли, сред които ректор emeritus, професор emeritus, почетен член на борда на директорите.

"Последните коментари на д-р Уотсън опровергават писменото извинение, което той направи през 2007 г.", написаха оттам като добавиха, че уважават научните му постижения и работата му като ръководител на лабораторията, но институцията не може повече да се обвързва с него.

Според "Таймс" от семейството на 90-годишния учен са съобщили, че той не може да коментира, защото е в болница след автомобилна катастрофа през октомври м. г. Интервюто е заснето през лятото на миналата година.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Той човека казал за негрите,

Той човека казал за негрите, ама вие се сещайте за нашите негри. Да ме прощава екипа на clubz, ама не го подозирам в нетактичност, а го подозирам в манипулацийка

"Човекът" не е антрополог, а биолог-генетик

и следователно няма достатъчно научно основание да заключава каквото и да е извън собствената си сфера на компетентност. И макар да е гениален учен - "човекът" е расист. И възпроизвежда всички общи места на расизма - нямам нищо против африканците, но... . А "нашите негри", уважаеми съфорумецо, не идват от Африка. "Човекът" казва за азиатците (също както и за европейците, разбира се), че имат по-високо ниво на интелигентност. Но нека да преговорим - той няма никакво, ама никакво научно основание да прави подобни заключения. А това че гастролира във фашизоидната Русия, за да се облажава от тяхната абсолютна негнусливост към собствената му неморална позиция може да спечели единствено презрение. В тази статия е спестен фактът, че той е единственият нобелист, продал Нобеловия си медал. Същият този медал е откупен за над 4 милиона долара от руски олигарх и подарен обратно на Джеймс Уотсън. Гледайте целия филм: https://youtu.be/vDz9A8QGvz4
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Нещо много просто за мислене

Нещо много просто за мислене (за който може). Предполагам си православен. Иди кажи на китайците, индийците, арабите, че твоите православни български попове с папство от 3 млн. вярващи, са обявили официално за ереси религиите на същите тези китайци, индийци, араби. Можеш за повишаване на собственото патриотично самочувстие да им кажеш още "ние в България сме 3-5млн, но с другите православни ставаме към 200 млн, ехеей !"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.