Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изпратила ли е България писмо до Европейската комисия заради започналата европроцедура за мърсения въздух в страната? Това искат да узнаят от Демократична България, които изпратиха писмо до министъра на околната среда и водите Нено Димов.

"Демократична България настоява Министерството на околната среда и водите да отговори на въпроса дали е изпратило информация до Европейската комисия в дадения срок, и ако е изпратило, да публикува веднага на официалните си комуникационни канали цялата информация!", се казва в писмото.

Оттам припомнят, че през 2017 г. съдът на Европейския съюз (ЕС) призна България виновна за системно нарушаване на законодателството на общността за нивата на замърсяване на въздуха. Година след това - на 8 ноември 2018 г., Европейската комисия (ЕК) даде на България срок от 2 месеца, в които да докаже, че са предприети адекватни мерки  и замърсяването е намаляло.

Тогава беше изразено, че ЕК е силно обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище. 

"При незадоволителен отговор ЕК ще стартира втори етап на процедурата, като ще поиска Съда на ЕС да наложи финансови санкции на България. Срокът изтече преди два дни, а отговор към ЕК от МОСВ не е станал известен за българските граждани, милиони от които са силно потърпевши от замърсяването на въздуха." , припомнят на министър Нено Димов от Демократична България.

Ето и текстът на цялото писмо:

"На 5-и април 2017 г. с решение C 488/15 Съдът на Европейския съюз се произнесе по дело на Европейската комисия срещу България, като призна страната ни за виновна за системно нарушаване на законодателството на ЕС (Директива 2008/50/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2008) по отношение нивата на замърсяване на атмосферния въздух.

Съдът прецени, че България е бездействала по тази тема от приемането си в ЕС през 2007 г. до стартирането на наказателната процедура през 2014 г. Въпреки решението на Съда на ЕС, България не приложи необходимите работещи мерки за бързо справяне с проблема, което доведе до настоятелно призоваване от страна на ЕК за бързи действия. На 8-и ноември 2018 г. ЕК даде на България срок от 2 месеца, в които да докаже, че са предприети адекватни мерки и замърсяването е намаляло тъй като ЕК е силно обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище.

При незадоволителен отговор ЕК ще стартира втори етап на процедурата, като ще поиска Съда на ЕС да наложи финансови санкции на България. Срокът изтече преди два дни, а отговор към ЕК от МОСВ не е станал известен за българските граждани, милиони от които са силно потърпевши от замърсяването на въздуха.

Тъй като показателите на Качеството на атмосферния въздух в този период на практика не се е подобрило, а органите на законодателната, изпълнителната и местните власти прилагат очевидно, дори и за ЕК, палиативни мерки, Демократична България настоява Министерството на околната среда и водите да отговори на въпроса дали е изпратило информация до Европейската комисия в дадения срок, и ако е изпратило, да публикува веднага на официалните си комуникационни канали цялата информация!"

 

Коментари

Darina Ivanova's picture
Darina Ivanova
SummerDreams

От демократинча България дали

От демократинча България дали имат някакви идеи за конкретни промени, защото това, което слушам е само и единствено обвинения и нищо градивно

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.