Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българската политика е истерична. Има кой да се грижи за това.

Истерията около бития командос във Войводиново обаче минава допустимите граници за европейска демокрация.

Днес се очаква тя да се излее в протест на колеги на Валентин Димов под наслов “Не на циганизацията на държавата”.

Военните също са български граждани и като такива имат право на протест.

Поради специфичната им роля обаче това право не е неограничено. Те са деполитизирани.

Проблемите с насрочения отзарана протест са два: първо, той е политически, второ – обявен е под открито расистки лозунг.

Съчетани, тези два проблема могат да доведат страната ни до сериозни неприятности, по-сериозни, отколкото можем да си представим.

Ако у нас имаше истинско гражданско общество, то вече трябваше да пита настойчиво авторите на лозунга какво точно разбират под “циганизация”.

Това, че циганите се плодят по-бързо от българите? Че заемат постове, които не заслужават, или че се ползват от необосновани привилегии?

Ако протестиращите казват “не” на “циганизацията”, би трябвало да обяснят какво точно разбират и под това.

Да бъде ограничен броят на циганите у нас? Да бъдат кастрирани? Да ги отделим зад стени? Да им бъдат отнети права? Да им бъдат наложени други ограничения? Какви?

От изясняване се нуждаят и средствата на въпросната “де-циганизация”. Ще се въздържа от исторически примери в името на здравия разум и социалния мир.

Опасявам се обаче, че между лозунга на предстоящия протест, който телевизиите безкритично цитираха, и най-мракобесните тоталитарни идеологии няма дори и една крачка.

Чух, че министърът на отбраната, чиито думи преди дни подпалиха истерията, казал, че проблемът с ромите бил мирогледен. Напълно е прав.

Въпросът е дали хора с тоталитарен мироглед, или поне с тоталитарни рефлекси или забежки, имат място в управлението на демократична европейска държава.

Симптоматично е, че върховният главнокомандващ, който е генерал в оставка, мълчи пред предизвестения протест на военните и пред лозунга му.

Той му предоставя идеален случай да направи любимото си нещо – да нападне правителството. Но президентът Румен Радев мълчи. Той не изглежда толкова загрижен за европейските принципи и ценности, колкото е бил друг път.

Може би в отношението си към конкретния случай е единодушен с министъра на отбраната? Ако е така, и Радев трябва да обясни какво разбира под “Не на циганизацията”.

Гневът не само на военните, но и на цялото българско общество спрямо престъплението във Войводиново е справедлив.

Няма съмнение, че извършителите на побоя трябва да отговарят пред закона.

Но ако престъпността в гетата е по-висока, отколкото е другаде, и по-често остава ненаказана, от което страда цялото общество, кой е отговорен за това?

Ако се сблъскваме с фрапиращо беззаконие, защо протестът не е срещу него, а срещу “циганизацията”?

Справедливият гняв се отклонява във фалшива посока и от това има заинтересовани.

Лъжат се тези, които очакват, че, разпалвайки “патриотична” истерия срещу едно малцинство, ще си вдигнат рейтинга.

Последното проучване на “Алфа рисърч” показа, че той пада. И че вероятно министърът Красимир Каракачанов трябва да се замисли над съдбата на доскорошния си колегата в правителството Валери Симеонов.

Най-вероятно е антиромската истерия в последна сметка да налее вода в мелницата на ДПС.

Коментари

 's picture

смехурко

Да се приложи НК!

Нали уж имаме Прокуратура? Незабавно прилагане на Чл. 162. (1) НК, “Който проповядва или подбужда към расова или национална вражда или омраза, или към расова дискриминация, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.” Чакам да видя дали ще си свършат работата или ще позволят български и цигански лумпени да ни взривят!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

И какво стана сега !

И какво стана сега ! Ми освен да обявя, че и "военен" почва да става синоним на "тъп". При това, колкото по-военен, толкова по-тъп. Ама това си го знам още от преди много години - откакто бях на едни задължителни две години в тогавашната БНА

То кои останаха да не са тъпи

То кои останаха да не са тъпи при тебе бе

Ами мълчанието е знак на

Ами мълчанието е знак на съгласие. Пък и решаването на проблема е работа на правителството.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.