Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Феноменът „15/15“ не важал за партиите с по-големи номера в интегралната бюлетина.

Да, бе!

Докато ГЕРБ и Реформаторският блок на пръв поглед изглеждат „най-застрашени“ от изненадващи съвпадения между номера на партията и номера на кандидата, заради малките изтеглени числа – съответно 9 и 7, то също на пръв поглед всички сметнаха, че този път БСП е застрахована. Изтегленият № 22 наистина е по-голям от броя кандидати в повечето листи. Но не във всички.

Девет от листите на „БСП лява България“ са по-дълги, защото са в райони с повече мандати – между 10 и 16. Партиите понякога вписват дори и двойно повече кандидати – за всеки случай.

По-близо до парламента

Абсолютно! След жребия съм по-близо до парламента“, коментира Радослав Каратанчев, който заема 22-ро място в листата на левицата в 24-и район в София. „Това е шанс, който може да се приеме за карма“, допълни активният участник в контрапротестите в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски.

След изтеглянето на жребия още 8 негови колеги се виждат по-близо до Народното събрание.

„Не знаех за жребия, докато няколко души не ми звъннаха. Тогава не знаех дори и мястото си в листата. Когато ми звъннаха обаче и започнаха шегите, тогава разбрах, че нещата могат да станат и по-сериозни“, разказва доц. Иво Стамболийски от Варненския свободен университет, който също е на 22-ро място в червената листа в Морската столица.

„Един сиромах се молил на Господа да спечели от тотото, накрая Господ му се явил и казал поне да пусне фиш“, коментира през смях собственикът на фирма за градски транспорт в Пловдив Ангел Батаклиев.

И той е № 22 в червената листа. Той не планирал да води активна кампания, защото нещата не били „на всяка цена". "Но сега нещата са малко променени. Може пък това да е някакво знамение и човек да се възползва“, допълни Батаклиев.

Нямах готовност за такова нещо, но то е добре дошло“, коментира и досегашният депутат от Благоевградски район Емил Костадинов.

Той бе изваден от ръководството на БСП от новия председател Михаил Миков, след което част от актива на партията в Благоевград се обяви срещу него. Така той бе „наказан“ с последното място в листата. Обаче...

„Това е някакъв знак от съдбата. Нали знаете какво е философското определение на случайност – това е среща на две необходимости“, обясни Костадинов.

В подобна ситуация са още петима кандидати, които до вчера изобщо не са допускали, че имат шанс да станат народни представители. Това са Николай Яръмов и Полина Еленкова – Пешева в 23-и и 25-и район в София, Паулина Кирова в Пловдив – област, Радослава Карагьозова в Бургас и Диана Михалева в Стара Загора. Всичките под № 22.

Няма отказване

Нито един от четиримата кандидати, с които Клуб Z разговаря, не изрази готовност да се откаже от мандат, ако съвпадението между номера на коалицията и техния пореден номер в бюлетината ги направи депутати.

Надали ще бъда толкова безличен колкото номер 15“, каза Каратанчев и припомни как на изборите за Европейски парламент никому неизвестният Момчил Неков беше избран, защото получи повече преференции дори от тогавашния лидер на партията Сергей Станишев.

Неков бе № 15, партията му – също. Обяснението бе, че значителна част от избирателите не са разбрали как точно се използва преференцията и са отбелязвали и на двете места номера на партията си.

На тези избори прагът за преференция е 7%, а всички бюлетини без посочена преференция ще се броят автоматично за водача. Това на практика дава шанс на всеки с над 7% преференция да се озове не на първо, но... на второ място в листата. Във всички райони, където има кандидат № 22, БСП има реални шансове да класира поне по двама депутати. Т.е. работата е почти готова.

„Разбира се, че ще водя преференциална кампания. Дори и да не беше този щастлив момент, пак щях да водя кампания за преференция“, ентусиазиран е Каратанчев.

Още не съм мислил. Ако събера достатъчно преференции, в последния момент ще реша. Ако по някакъв начин хората гласуват и това 22-ро място пак ще стане печелившо, както номер 15 – тогава ще чуя мнението на хората и ще видя с какво ще бъда полезен“, обясни доц. Стамболийски.

Бизнесменът Батаклиев също вече твърдо гледа към парламента:

„Редно е да направя нещо и да се опитаме в Народното събрание да влезнат хора от реалния сектор и от бизнеса. Те са постигнали нещо за себе си и сега могат да поработят и за обществото“.

Ключови думи

Коментари

kashpirovska

"... Нито един от четиримата кандидати, с които Клуб Z разговаря, не изрази готовност да се откаже от мандат, ако съвпадението между номера на коалицията и техния пореден номер в бюлетината ги направи депутати..." Аахахахахаха,има си хас! Много ясно,някой да не би да очаква обратното!? :)

0007

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

ЩО МИ ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ БЕ. ВИЕ СТЕ ЖАЛКА МЕДИЯ - СЛУГИНАЖ НА ЯНКИТЕ И ЕВРЕИТЕ .

s.djam

Ако започнеш да си пиеш хапчетата, ще спрем да ти трием коментарите

ДОЛУ САЩ И НАТО . ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ . БЪЛГАРИЯ Е СВЕЩЕНА ,БЪЛГАРИЯ Е РЕЛИГИЯ . БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО .

0007

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Fire

Поредната тъпа статия на Бедроф. Той никога няма да попадне никъде, защото отдавна пиша тук, че най му приляга мотика № 10. Размахва думите също като мотика.

дидо стапов

Найстина никой не е предполагал,че повече известна като лесно достъпна и евтина метреса,любовницата на един от лидерите -70годишен на БСП карлово Паулина Кирова ще събере тези гласове,но вкарването и от партията във ВМЗ.като юрист и донесе гласовете на истрадалите от тормоза на Б.Борисов работници.Това показва как наказателен вот,вкарва във власта пропаднали морално хора,способни да продадат интереса на избирателите.Същата е уволнена поради некадърност и неморално поведение от общинския съвет в Карлово.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.