Кредитополучатели в КТБ се оплакаха в отворено писмо до шефа на БНБ Иван Искров, че квесторите на банката не им приемат вноските по заемите. Сигналът е подписан от Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден от клиенти на КТБ на 19 август т. г. 

Получателите на заеми от КТБ посочват, че неприемането на вноските противоречи на закона и на всякаква пазарна логика. Също така те заявяват и че "някакви тайни интереси карат БНБ да съдейства за фалит на банката, вместо да положи максималните усилия да я оздрави и отвори в най-кратки срокове".

Следва пълния текст на писмото на клиентите в КТБ:

Пишем Ви с изключително голямо безпокойство, предизвикано от отказа на назначените от Вас квестори на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка /КТБ/, да приемат паричните вноски, с които  клиенти на банката искат да погасяват  кредити. 

Членове на нашия Комитет ни сигнализираха в последните няколко дни, че квесторите отказват да приемат вноските по кредитите, без да дават каквото и да било обяснение. Отказът противоречи не само на закона, но и на всякаква логика, тъй като на нас не ни е известно някъде да има банка, която да не иска да си върне дадените под формата на кредит пари.

Защо се стига до този абсурд? Поведението на квесторите, подкрепено от Вашето странно двумесечно мълчание, не е ли поведение на хора, които умишлено водят КТБ към фалит? Кредитополучателите, които се обърнаха към нас по случая, са много силно разтревожени, че някакви тайни интереси карат БНБ да съдейства за фалит на банката, вместо да положи максималните усилия да я оздрави и отвори в най-кратки срокове.
Настояваме за незабавна реакция от Ваша страна!