Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има ли "евразийски заговор" срещу България, има ли руска намеса във вътрешните ни и външни дела, каква е ролята на подсъдимия Николай Банев в този процес, какво означава решението за преговори със САЩ за придобиване на нов изтребител и допуска ли паралелно страната ни агенти на Москва да оперират на нейна територия, в т.ч. за осъществяване на атентати в чужди държави.

По тези въпроси говори бившият ни посланик във Вашингтон и вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор на НАТО (АТА) Елена Поптодорова в сутрешния блок на бТВ. Повод за "евразийската" тема стана по-ранното участие на зам.-главния прокурор Иван Гешев, при което той обяви как в кутия от сок, предназначена за арестанта Банев, бил открит телефон. С него Банев говорел с "руски лобисти" за създаването на евразийска партия у нас. 

"Очевидно е възможно, но не и с Николай Банев. Аз се трогнах, когато прочетох, че това е било с цел да се контрира Атлантическият клуб и едва ли не да бъде заличен, а на негово място да изгрее тази евроазийска партия. Очевидно този проект се оказва с кратък живот", иронизира информацията от Гешев Поптодорова.

И допълни:

"Зам.-главният прокурор Гешев посочи, че тези разговори са водени не с официални руски лица, а с лобисти. Аз не мога да си представя, че се тръгва към създаването на такава партия, която очевидно ще цели да отклонява България от нейните основни политически семейства и това да стане без официална намеса. Надали Владимир Путин ще вдигне телефона на Николай Банев, но това да има някакви лобисти, които самосиндикално да кроят такива кроежи, за мен е малко като затворнически скеч. Но може би ще има развитие."

Поптодорова обаче зададе друг въпрос на властите - въпрос, за който досега не се говори у нас - използвала ли е Русия българската територия за доставка на военна техника за преврата в Черна гора. Преди два месеца прокуратурата на Черна гора потвърди официално, че руски националисти са подготвяли убийството на премиера шест мандата и президент Мило Джуканович в деня на парламентарните избори на 16 октомври с цел смяна на властта. Разследване показа, че агент на Главното управление на Генщаба на руската армия (ГРУ), издирван от Черна гора за подготовка на опит за преврата, често е пътувал до България. Според черногорските власти Владимир Попов (предполага се с истинско име Владимир Моисеев) е купувал телефони с кодирана връзка у нас.

"Аз искам друго да разберем, говорейки за хибридна война, това вероятно ще ни отведе до голямата тема за изтребителите - би било добре зам.-главният прокурор да ни разкаже какво се случва с информацията, че използвайки българската територия, руски военни агенти са доставили комуникационни системи в Черна гора, във връзка с неуспешния преврат срещу президента там", посочи Поптодорова.

И допълни: 

"Това е потвърдена информация, а  има едно дискретно мълчание. Използвала се е територията на България, а ние позволяваме? За мен това е по-важно, отколкото телефонът на Николай Банев в плодовия сок. Тук е заровено кучето. Затова казвам, че връзката между този затворнически сюжет и придобиването на изтребителя е пряка."

Според Поптодорова придобиването на новия изтребител е част от външната ни политика. Но в случая е и стратегическо. И ако се вземе правилното решение това ще попречи на подобни опити като гореописания за използването на българска територия като "беззащитна зона", "свободна територия". От думите й се разбра обаче, че изборът на самолета ще е залог за това колко дълго ще управлява правителството.

По отношение на решението на правителството за преговори със САЩ за придобиването на нов тип изтребител, въпреки че офертата на Вашингтон се отклонява от заложените параметри, експосланикът посочи, че на два пъти експертното мнение е било за F-16 "и изведнъж това се промени". По думите й и първата оферта за португалските F-16 са били добри машини, макар и втора ръка, "но ги взеха румънците". 

"В един момент се пусна тезата за нова машина и изкара „Грипен” на предна линия. Сега процедурата е тотално объркана и конфузна, защото в един момент експертите се произнасят и по нови самолети, и по употребявани самолети - те се вкарват в едно състезание. Четирима министри ще водят преговори, а те срещу кого ще седнат? Всичко това е правено по-скоро с вътрешна цел отколкото да се търси бързо оперативно решаване на нещата".

По думите й "всичко е сведено до личната несигурност на премиера".

"Смятам, че трябва повече политически кураж. Премиерът Борисов иска да даде всекиму и това го прави относително добре във вътрешни условия. Но той си представя, че като даде на Кремъл енергийните проекти и ремонтите на Су и на МиГ, ще може да даде на Щатите сделката за изтребителите. А това не е така - последното нещо, което Кремъл би искал да види е американски самолети у нас.

Повярвайте, ако България стане толкова съвместима със съюзниците си от НАТО, това ще развие друг вид военна промишленост. Ние ставаме част от натовския военно-промишлен комплекс. Това ще промени и военно-политическата страна", смята вицепрезидент на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО.

И посочи в заключение:

"Всеки, който защитава ясно и нееднозначно евроатлантическата принадлежност на България, у нас бива неутрализиран."

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????

Защо се допуска да проповядва някаква си женица, за които СЪД се произнесе - КРАДЛА Е... Била е някаква преди това.. СЕГА ЖИВЕЕ С ПРИСЪДАТА НА СЪДА!! И с нея е най-добре да се върне да упражнява старата си професия.. На столчето, зад гърба на другите да прежевда думите им.. Не да са носи кат цветарка по ТВ-тата и да ги представя УЖ за свои мисли и прозрения.. При събитията в Черна гора България не се споменаваше.. Тя в нов международен скандал ли ни набърква?

Крадливото Ленче

Пак пере биографията си!
 's picture

Kalina Hristova

до троловете тук....

Колкото и да не ни се иска, абсолютно правилни коментари за "пленената" ни държава....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.