Китайската компания Huawei всъщност има контрол върху компании в Иран и Сирия, заради които финансовата директорка Мън Ванчжоу бе арестувана по искане на САЩ, разкри Ройтерс.

Ванчжоу, която е и дъщеря на основателя на Huawei Жън Чжънфей, е заблудила световните банки, като е заявила, че двете компании са независими от Huawei, твърди американското обвинение. Става дума за продавачът на електроника Skycom Tech Co Ltd и фирмата Canicula Holdings Ltd.

Документи разкриват, че високопоставено лице в Huawei е назначено за мениджър на Skycom в Иран. А още трима китайци имат права върху банкови акаунти както на Huawei, така и на Skycom в Иран. Адвокат от Близкия изток пък твърди, че Huawei е осъществявала операции в Сирия чрез Canicula.

Китайската компания и Мън Ванчжоу са отказали коментар. Новата информация може сериозно да навреди на защитата на Ванчжоу. Според САЩ тя е нарушила икономическите санкции срещу Иран, като е заявила липса на връзка между нейната компания и Skycom и това е довело до одобряването на милиони долари банкови трансфери.

Мън Ванчжоу бе задържана в Канада през декември миналата година и пусната под гаранция от 10 милиона канадски долара. В момента тя чака във Ванкувър, докато САЩ се опитват да я екстрадират. Какви са точните обвинения срещу нея не е ясно, но вероятно става дума за заговор за измама срещу няколко финансови институции, което може да доведе до десетки години затвор.

Междувременно САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия и други държави по света започнаха да налагат санкции срещу Huawei заради съмнения в шпионаж от страна на компанията, която според мнозина е контролирана от китайското правителство.