Руски ветерани и казаци набират доброволци да воюват в Украйна. Това споделя в интервю за в. "Новая газета" един от тях. Той разговаря с изданието при условия за пълна анонимност.

Желаещите да се бият в Украйна са предимно военни, на които предстои пенсиониране, твърди доброволецът. Мъже под 25-годишна възраст изобщо не се приемат, тъй като се предполага, че те все още са здраво свързани със семействата си.

При това повечето заминаващи на война в Донбас са хора, абсолютно необучени и не разбират къде в действителвност отиват.

"Попаднат ли в бойни условия, те захвърлят оръжието и офейкват", твърди интервюираният. По тази причина доброволческите батальони понасят огромни загуби, каквито не е имало дори по време на двете военни кампании в Чечня.

Месечната заплата на доброволците е 60 000 рубли (1240 евро). Има и такива, които вземат по 1650 или 1800 евро. А командирите получават още повече. При това човек сам може да си определи срока, през който ще воюва. Минимумът обаче е един месец.

Предвидени са и компенсации за пострадалите. Леко ранен боец взема 2500 евро. За средна телесна повреда се полагат 3600 евро, а за тежко ранен - 7200.

Единият от сборните пунктове е санаториум в град Ростов, на границата с Украйна. Има пункт и в подмосковното градче Солнечногорск.

Одобрените доброволци предават личните си документи и банковите си карти.

"Идеята е да не носим нищо, което да извава връзката ни с Русия", обяснява анонимният доброволец.

Макар Москва да отрича, че нейни военнослужещи се намират в Украйна и помагат на сепаратистите, Западът твърди точно обратното. Преди седмица пък премиерът на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко заяви, че на страната на сепаратистите се бият руски военни, които в момента са в отпуск, но предпочели да дойдат да помагат на братята си пред това да се препичат на плажовете.

Доброволецът допуска, че са верни слуховете за скорошната гибел на десетки руски десантчици в Украйна. По думите му те осигурявали безопасен коридор, по който доброволци да минат границата. Някои от парашутистите загинали.

Най-малко още трима руски военнослужещи са загинали тези дни в Украйна, съобщи правозащитничката Елена Василиева. Според нея ковчезите с труповете им били доставени на 1 септември в Мурманска област. За гибелта на войниците Василиева научила от близките на един от тях.

Друг руснак се завърнал от Украйна като инвалид, след като изгубил и двата си крака. Това съобщава във фейсбук потребител на име Сергей Козлов. Осакатеният младеж е негов племенник. "Крим е вече наш...", пише Козлов и прибавя нецензурна дума като упрек към военното ръководство на Русия.

Този руски младеж е загубил двата си крака в Украйна, съобщава чичо му във фейсбук.