Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отказа да отговори на въпроса дали подкрепя бившия премиер, председател на левицата и преизбран за трети път президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев за водач на партийната листа за евродепутати за вота през май. На конкретния зададен въпрос днес Нинова предпочете да не даде никакъв конкретен отговор: 

"Ще ви кажа кого подкрепям, когато се отвори процедурата по номинации на кандидати за евродепутати", обяни председателката на социалистите.

И припомни, че за това си има партиен график, а документите за подготовката на изборите за представители в Брюксел ще се приемат от конгреса на партията в края на януари.

От няколко седмици върви слух, че Станишев може и да не получи първото място в листата в БСП, въпреки че заема най-високия пост в европейската левица, при това трети пореден мандат. Отношенията между Нинова и Станишев и тези на БСП с европейското й политическо семейство не са особено топли.

Откакто оглави БСП председателката на партията се противопостява на политики на европейските социалисти като темите "миграция" и Истанбулска конвенция са само два от примерите. Преди коледните празници и зам.-председателят на партията Стефан Данаилов заяви в интервю, че е "лабава работата" за номинация на Станишев - съпартийците му били малко разочаровани именно заради проевропейски позиции като тази за прословувата конвенция.

Въпреки това Нинова днес обяви, че ще търси подкрепа именно от останалите партии в Партията на европейските социалисти за позицията на България "против" т.нар. план "Макрон" за превозвачите и правилата, които трябва да спазват.

„Пускаме искане до нашето политическо семейство, до г-н Удо Булман, председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, до г-н Тимерманс, който е водещият ни кандидат за председател на ЕК, с искане да разговарят с колегите от другите партии за подкрепа на позицията на България. Важно е да търсим съюзници в този момент, макар и правителството да закъсня за това. Призовавам премиера да се обърне към г-жа Меркел - да поиска, да помоли Германия да отстъпи от натиска и да се помогне на българския национален интерес. Да се обърне към г-н Макрон, с когото може би в Евксиноград решаваха този въпрос“, обяви Нинова.

Нещо повече - тя настоя решението на европейско ниво да бъде оставено за мандата на средващия европарламент, тъй като мандатът на настоящия изтича през май.

БСП ще гласува "против" предложението на Министерския съвет по процедурата за придобиване на нови изтребители за армията. По думите на Нинова ГЕРБ и управляващите погазвали парламентаризма и правовата държава. Причината - в проекта за решение на Народното събрание, който се очаква да бъде внесен след одобрение от правителството да започнат преговори със САЩ за F-16, се иска "проектът да се отклони от задължителните параметри", гласувани вече от същото това Народно събрание. 

Според неофициалната информация до момента, идеята на Министерския съвет е да отпадне задължителността на тавана от 1,8 млрд. лв., заложен в инвестиционния проект. Причината е, че цената, дадена от САЩ за покупка на нови F-16 е по-висока и не е ясно колко може да бъде свалена по време на междудържавни преговори. Проблем би могло да е и изискването за разсрочено плащане, твърдят експерти.

Коментари

 's picture

смехурко

Нинова има лична вендета със Станишев

Тя никога няма да преглътне отстраняването й като зам. министър на Икономиката, поради корупция. А така добре се беше уредила с участие в Булгартабак, Пловдивския панаир и т.н. Смешно е, че цялата партия участва в тази вендета. Простотия!
 's picture

смехурко

А и американците мрази

Дж. Буш - младши нарече Станишев (основателно или не) mr. Clean и Нинова и Овчарова пострадаха при тази чистка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.