До края на септември Националният статистически институт (НСИ) ще ревизира данните за брутния вътрешен продукт от 1995 г. насам. Това се прави по настояване на Евростат числата да отразяват и приходите от незаконни дейности като наркотрафика и проституцията. Въпреки че този бизнес е извън нормите за право и морал, то той създава добавена стойност и реално спомага за икономическото развитие, са аргументите на базираното в Люксембург статистическо бюро.

Как обаче е възможно да се изчислят приходите от проституция и дрога? От националната статистика изрично уточняват, че няма да правят собствено изследване, което е ясно че не е по силите на анкетьорите статистици. Ведомството ще ползва данни от доклади на МВР и анализи на външни служби по сигурността.

Когато тръгнахме да проверяваме данните от различни източници за информация се оказа, че те се припокриват в изключително висока степен, обясни пред Клуб Z Елка Атанасова, началник на отдел "Нефинансови национални сметки" в НСИ. 

 Според нея съвпаденията на данните са видими и за двете незаконни дейности - наркотрафик и проституция.

Европейската статистика се опитва да приближи максимално сухите статистически числа до реалността. Вече няколко държави от ЕС вече са успели да прибавят към данните за дрогата и платената любов в обхвата на Брутния вътрешен продукт. Това е довело до номинален ръст на показателя между 2% и 6%, като най-значителният ръст е в Холандия, която се смята за един от разпределителните пунктове за наркотиците за Стария континент.

У нас данните все още не са готови, но очакванията на експертите в НСИ са, че България няма да е изключение и че ръста на БВП у нас ще е от същия порядък.

И досега националната статистика включваше оценки за сивата икономика в изследванията си, но в по-различен обхват. От ведомството оценяваха дейности като куфарна търговия, работа без договор, бакшишите и получаването на доходи в натура и т. н. Според официалните данни досега тези дейности представляват около 13 на сто от общото производство в страната. 

В същото време липсват оценки за рушветите, които се плащат за служители на държавните ведомства, а бакшишите са оценени единствено при шофьорите и фризьорките.

Друга промяна при изчисляването на икономическия растеж от началото на следващия месец ще дойде и от добавянето на приходите от наем на гаражи. От европейската статистика изрично са поискали от България и тези средства да влизат в обхвата на БВП, тъй като в градовете голяма част от тях носят приходи на собствениците си.