Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският президент Росен Плевнелиев вчера е получил искането от руснака Николай Владимирович Кобляков за предоставяне на политическо убежище "в условия на спешност". Френският гражданин бе задържан на 29 юли на летище София по искане на Руската федерация. Кобляков е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол по обвинения за „мошеничество в особено големи размери“.

Николай Кобляков е ръководител на гражданското движение Russie Libertes, което е организирало серия от акции и протести във Франция срещу политиката на Владимир Путин. Руският дисидент намеква в писмото си до Плевнелиев, че е бил нарочно подмамен да дойде в България, а Москва е поискала точно от София задържането му.

Привличането“ в България

На руските власти е известно, че се намирам в Париж – знаят за издаденото ми разрешение за постоянно пребиваване във Франция, валидно до 2020 г., респективно – могат без проблем да видят адреса ми. Въпреки това, както и предвид факта, че има правна основа, при криминално преследване да бъде направено искане за правна помощ и съдействие до Франция, то такива действия не са предприемани. Никога не съм издирван за твърдяното едва сега за извършено от мен престъпление през 2004 г.“, посочва Кобляков в искането си.

Обстоятелствата по поканата /привличането/ и задържането ми в България говорят за организирани предварително и съгласувани действия, които не се реализират с цел чисто криминално преследване“, обяснява още кандидатът за политическо убежище.

На 1 август и Софийският градски съд не уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на Кобляков. Тогава той получи най-леката мярка за неотклонение – подписка. На 1 септември обаче съдът го остави под домашен арест след обжалване от страна на прокуратурата. Предстои разглеждане на делото за екстрадиция на Кобляков в Русия по същество. Ако то бъде уважено, заедно с обжалванията, цялата процедура ще приключи до края на месеца.

Смятам, че организираното ми привличане в България има за цел да бъда екстрадиран в Русия чрез позиции, имащи зависимости и влияние от политиката и управлението на сегашната руска власт. След като настоятелно бях канен да дойда в България за реализиране на разработените от мен модели на социални услуги, лицата които установиха контакта с мен и ме очакваха в България, изчезнаха и не проявиха интерес нито към съдбата ми лично, нито към предложеното от тях бизнес сътрудничество“, обяснява Кобляков.

Той все още не е разкрил кой точно го е поканил в България и защо вижда това като част от сценарий.

Отговорът ще е бърз

В президентската администрация са получили не само искането за политическо убежище, но и редица писма в подкрепа на Кобляков от неправителствени организации и отделни граждани. Правозащитни организации от Франция също са проявили интерес. На президента е била представена и електронната петиция с апел Кобляков да не бъде предаван на Русия, която вече е подписана от почти 23 хиляди души. Столична организация на ДСБ също призова президента да уважи искането, това направи и новорегистрираната партия от участници в протестите срещу Орешарски ДЕОС.

Искането за предоставяне на политическо убежище е на основание на чл. 98, т. 10 от Конституцията, където е записано само, че президентът „дава убежище“. Росен Плевнелиев е делегирал тези правомощия на вицепрезидента Маргарита Попова, но това не му отнема правото да се произнесе по всеки един случай.

Досега български президент нито веднъж не е давал политическо убежище за последните 25 години, въпреки че постъпващите искания са около 10 на година. От администрацията на Росен Плевнелиев увериха, че случаят „Кобляков“ ще бъде разгледан бързо.

В социалните мрежи вече се организира и събитие в подкрепа на Николай Кобляков - в четвъртък в 18 часа пред президентството.

Ключови думи

Коментари

Поредният тест за България. Г-н Президент, във Вас ни е надеждата.

Като ми обявят някой за "дисидент" и "правозащитник" , или "борец срещу режима на...", направо ми призлява. За балъци ли ни взимате? То е ясно, че някой му плаща, за да е такъв. Няма още хора, дето да живеят на фотосинтеза. По-добре г-н Бедров да даде информация от къде идва тоя "дисидент", какви ги е вършил, кой му е плащал, защо го търсят... Ние сами можем да си преценим дали е "дисидент" или не е. И сега очаквате от нас да се втурнем на протеста в защита на господина, без да сме наясно какво защитаваме. Ами аз не съм съгласен. Това, че руските власти искат да го екстрадираме, съвсем не значи, че този е божа кравичка и трябва цялата държава да се ангажира със спасението му.

една

има достатъчно изнесена информация кой е и какъв е Кобляков, г-н Бедров не е длъжен да Ви ограмотява. То и в руската преса има много инфо- въпроса на кого ще решите да вярвате. Факт е, че путин използва системата Интерпол абсолютно неправомерно за лични и политически чистки, с което дискредитира самата организация- и случая Кобляков не е нито първия, нито единствения такъв. Факт е, че ареста му и пускането на червена бюлетина е нагласена работа в комбинация с български някакви сътрудници, които аз лично наричам продажни измекяри. Според вас предполагам не е така, както и за много хора в Бг интересите на русия стоят над тези на България

Popov

От анонимни тикви семе не вземам.

Иванов

Щото на тебе Попов ти е истинското име ли? Напиши си ЕГН-то, за да те проверим, щом си толкова отворен.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.