Няколко дни след фалстарта на новата система за таксуване за движение по пътищата от левицата взеха отношение по въпроса - и поискаха министерски оставки. Това се случи няколко часа след като премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат освободени от постовете си трима висши служители в пътната агенция заради неработещата система за електронно таксуване и липсата на винетки в разпространителската мрежа.

"За нас оставката на министри е абсолютно задължителна – отговорността е политическа, а не на чиновници, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг на левицата. - Отново трима чиновници ще носят отговорност, вместо най-високата политическа отговорнос. За нас оставката на министри е абсолютно задължителна. Отговорността е политическа, а не на чиновници, заради това, което причиниха на всички. Борисов се подиграва с народа, за неговото правителство пак няма отговорност. Отговорността е за хората."

Депутатът и член на комисията по транспорт в парламента Георги Свиленски разкритикува властта за начина, по който бе дискутирана и изградена тол системата:

"Министерският съвет да влезе във функциите си. Не може три пъти министърът на регионалното развитие и благоустройството (Петя Аврамова) да стои три пъти в парламента и да му задават въпроси, на които не отговаря. А останалите само да натискат бутоните".

 

Свиленски попита и кой е взел решението заради хаоса да не се проверяват собствениците на автомобили за винетки. Както и колко ще загуби държавата от това. И също постави въпроса с отговорността на членове на кабинета.

"Кой даде право на един директор в едно тол управление да казва на цяла България, на всички граждани, да не спазват закона - да им каже не си купувайте винетки. Кой ще плати тези пари на българския бюджет очаквани приходи за този един месец. Чакаме отговор от министър-председателя. Защото един министър подаде оставка (Николай Нанков) и стана заместник-министър именно, за да изгради тол системата. Не може трима чиновници да поемат отговорността. Чакаме министри да я поемат", настоя Свиленски.

И попита как ще се решава на общинско ниво кой път колко ще струва, като заподозря и вероятност за политически натиск над неудобни кметове.

"А какво ще стане когато едни общини кажат, че са им високи цените, а други - ниски. Тогава пак ли министър-председателят ще решава община по община. Няма ли риск от саморазправа с неудобни кметове - на едни пътищата ще са безплатни, а на други няма. Къде са правилата кой път ще бъде вкаран в тол системата и кой не", попита Свиленски.

И припомни как премиерът Бойко Борисов се намеси в спора за това ще се плаща ли за преминаване по Северната тангента на София като прехвърли стопанисването й на общината.

"Г-н Борисов е факир в това, когато не може да се справи с едно нещо да го прехвърля. Както със Северната тангента - на общината. Очакваме скоро да прехвърли управлението на държавата. Само не знаем на кого", посочи депутатът.

Колегата му Димитър Данчев пък обърна внимание на електронната система за таксуване и специално на вицепремиера, отговорник за електронното управление Томислав Дончев. 

"За пореден път се изгражда система за милиони без каквато и да е било оценка за въздействие, да се набележат и отстранят дефектите й. Къде в тази ситуация е Томислав Дончев, отговорникът за въвеждането на електронното управление с присъщия му оптимизъм?", попита депутатът.

"Отговорност трябва да се носи. Най-вече от тези, които въвеждаха електронното управление - в АПИ и в правителството. Няма как да нарежеш един път на държавата, другата на общината. А пари за общините - за поддържане на тези пътища - няма. Те поставиха въпроса, а отговорът е бил ние ги построихме, вие ще ги поддържате", допълни и депутатката и дългогодишен кмет на Смолян - Дора Янкова.