Еколози ще внесат жалба до Върховния административен съд срещу решение №28 на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което се разрешава проучване за нефт и газ в Добруджа. Проектът крие  сериозни рискове за околната среда, а процедурата е недопустима и трябва да бъде прекратена, заявиха представители на ПП "Зелените" на пресконференция днес. 

Решението, което е подписано от служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова, дава зелена светлина за проучвания за нефт и газ в блок "1-11 Вранино", който обхваща община Генерал Тошево, Шабла, Каварна, Балчик и област Добрич. Проектът е за срок от 5 години и е възложен на фирма "Парк Плейс Енерджи Корп". На пресконфереция днес стана ясно, че координатор на проекта е българо-руската компания "Овергаз".

В решението е записано, че става въпрос само за проучване за нефт и газ и не се очаква проектът да окаже "значително отрицателно въздействие" върху околната среда. Въпреки това природозащитниците предупреждават за опасност от трайно увреждане на околната среда в региона. Според тях заради геоложките особености на местността единственият начин за добиване на газ е т.нар подземна въглищна газификация.

Методът се състои в нагнетяване на въздух, обогатен с кислород, подпалване на въглищните пластове и отделяне на газ, който може да се използва за гориво.  Според изпълнителния директор на Българска фондация "Биоразнообразие" добиването на газ по този начин води до отделяне на бензол, фенол и други циклични съединения, които са силно разтворими във вода и ще доведат до неизползваемост на водоизточниците. В района на Добруджа подари липсата на реки водоснабдяването за селскостопански и питейни нужди става единствено чрез подпочвени води.

Енергийните експерти от своя страна определят притесненията на еколозите като неоснователни. Според Христо Казанджиев - газов експерт от Българския енергиен форум, няма нищо обезпокоително и опасно в проекта, и той няма да довече до щети за околната среда. Пред агенция "Фокус" Казанджиев подчерта, че от подобни проучвателни процеси има безспорна полза за икономиката на страната и определи добиването на горива в Добруджа като "ренесанс за българската химическа промишленост".

От пресцентъра на МОСВ съобщиха, че заради създалата се дискусия по темата министърът на околната среда и водите Светлана Жекова днес ще даде брифинг. От екоминистерството отговориха на притесненията на граждани и еколози, че проучвателните дейности няма да окажат отрицателно влияние върху опазването на засегнатите защитени зони, тъй като става въпрос за проучване на нефт и природен газ, а не за добив на такива.