Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еколози ще внесат жалба до Върховния административен съд срещу решение №28 на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което се разрешава проучване за нефт и газ в Добруджа. Проектът крие  сериозни рискове за околната среда, а процедурата е недопустима и трябва да бъде прекратена, заявиха представители на ПП "Зелените" на пресконференция днес. 

Решението, което е подписано от служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова, дава зелена светлина за проучвания за нефт и газ в блок "1-11 Вранино", който обхваща община Генерал Тошево, Шабла, Каварна, Балчик и област Добрич. Проектът е за срок от 5 години и е възложен на фирма "Парк Плейс Енерджи Корп". На пресконфереция днес стана ясно, че координатор на проекта е българо-руската компания "Овергаз".

В решението е записано, че става въпрос само за проучване за нефт и газ и не се очаква проектът да окаже "значително отрицателно въздействие" върху околната среда. Въпреки това природозащитниците предупреждават за опасност от трайно увреждане на околната среда в региона. Според тях заради геоложките особености на местността единственият начин за добиване на газ е т.нар подземна въглищна газификация.

Методът се състои в нагнетяване на въздух, обогатен с кислород, подпалване на въглищните пластове и отделяне на газ, който може да се използва за гориво.  Според изпълнителния директор на Българска фондация "Биоразнообразие" добиването на газ по този начин води до отделяне на бензол, фенол и други циклични съединения, които са силно разтворими във вода и ще доведат до неизползваемост на водоизточниците. В района на Добруджа подари липсата на реки водоснабдяването за селскостопански и питейни нужди става единствено чрез подпочвени води.

Енергийните експерти от своя страна определят притесненията на еколозите като неоснователни. Според Христо Казанджиев - газов експерт от Българския енергиен форум, няма нищо обезпокоително и опасно в проекта, и той няма да довече до щети за околната среда. Пред агенция "Фокус" Казанджиев подчерта, че от подобни проучвателни процеси има безспорна полза за икономиката на страната и определи добиването на горива в Добруджа като "ренесанс за българската химическа промишленост".

От пресцентъра на МОСВ съобщиха, че заради създалата се дискусия по темата министърът на околната среда и водите Светлана Жекова днес ще даде брифинг. От екоминистерството отговориха на притесненията на граждани и еколози, че проучвателните дейности няма да окажат отрицателно влияние върху опазването на засегнатите защитени зони, тъй като става въпрос за проучване на нефт и природен газ, а не за добив на такива.

Ключови думи

Коментари

Ковац

Аз пък искам да знам, има ли нещо в недрата на нашата земя!

Албена

Не може!

Южен вятър

Да не палим земята си!!!Тя ни е мила!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.