Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като вчера Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди и одобри коригиран вариант на документа „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“, днес следобяд Министерството на отбраната публикува новия документ. (вижте го тук)

Това на практика е третият вариант на „Визия“-та, който се появява на сайта на военното ведомство.

В публикувания преди седмица първоначален проект присъстваха следните изречения:

Кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила“

Отчитайки характера на държавно устройство на Руската федерация, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло“

Изреченията изчезнаха още на следващия ден от документа, който все още стоеше на сайта на Министерството на отбраната. По-късно проектът изобщо бе свален, след като предизвика остри реакции от редица партии и публична критика от служебния министър-председател Георги Близнашки.

Единственото по-остро, спрямо Москва, изречение в одобрения вече вариант определя анексирането на Крим от Русия като незаконно:

Разнопосочните регионални и геостратегически интереси предполагат запазване на конфликтното противопоставяне в Черноморския и Кавказкия регион. Незаконното анексиране на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Те доведоха до сериозна промяна в съотношението на силите в Черноморския регион. Това негативно развитие има непосредствено отношение към сигурността на България.“

Друга значителна разлика е отпадането на параграфа за информационната война в полза на Русия на българска територия. В първия вариант присъстваше този текст:

Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля“.

Остава почти непроменена дефиницията за „хибридна война“

Засилените инвестиции в конвенционални военни способности в посочения регион и „хибридният модел“ на водене на война провокират необходимостта от адекватни инвестиции в отбраната на България. „Хибридната война“ съчетава прилагане на конвенционални методи с похвати от партизанска война, прикрито подпомагане на сепаратистки групировки, кибератаки и пропаганда, икономически натиск и действия, противоречащи на международното право.“

Отпаднало е обаче следващото изречение:

Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля“.

Променено е и името на документа. От "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" заглавието вече е "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020".

Ключови думи

Коментари

Глупаци!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.