ГЕРБ и Реформаторският блок са най-застрашени от феномена "15/15".Това се разбра след като ЦИК изтегли жребия за номерата в интегралната бюлетина, с които партиите ще се явят на парламентарните избори на 5 октомври.

На евровота "Коалиция за България се яви с номер 15, като много избирателите освен номера на партията зачеркнаха и номера на петнадесетия поред кандидат в листата. Така - волно или неволно - те гласувахе преференциално за него и никому неизвестният Момчил Неков измести лидера на БСП Сергей Станишев от първото място и стана евродепутат.

РБ е с номер 7, а ГЕРБ е с номер 9. Това означава, че е възможно феноменът "15/15" да ги засегне в почти всички избирателни райони. "България без цензура" също е заплашена в известна степен, тъй като е с номер 13. ДПС, БСП и Патриотичния фронт са най-защитени от този феномен. Те ще се явят съответно с номера 18, 22 и 24, което означава, че е възможно "15/15" да ги засегне само в големите райони.

Степента на застрашеност зависи от големината на избирателните райони и мандатите, които се разпределят в тях. Най-малките райони са с по 4 мандата,  а най-големите като София и Варна са с 14-15 мандата. Обикновено броят на кандидатите във всяка партийна листа е двойно по-голям от броя на мандатите в съответния район.