Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Заплаха. Путин прави неща, които доскоро изглеждаха немислими. Европа и САЩ трябва да направят „стрес тест“ на бившите си съветолози и настоящи кремъловеди и на разузнаванията си и да си признаят, разбирали ли са наистина, какво става в Русия след Елцин. Причината за поведението на нейния президент може да е вътрешен проблем, който той се опитва да „изнесе“, или да заглуши. Намирането на външна заплаха е класически способ.

Заплаха са „фашистите“, които искат да отмъкнат Украйна от Русия в Европа. Мнозинството от руснаците живеят с манталитет, наследен от СССР, с озлобление и реваншизъм на победени заради неговия разпад. За тях ЕС и НАТО са двете страни на едно враждебно цяло – Запада. В европеизацията на Украйна те виждат посегателство на изконно руско наследство, а това е пряка заплаха за властта на руския президент, който го позволи.

Руската авантюра може да отразява ефект на Едуард Сноудън (преминалия на руска страна американски шпионин), а може би - и също превъзходство, което Кремъл е установил и решил да осребри. В неотдавнашен разговор с медиите Путин обеща на руските военни оръжие, с което Западът още не разполага. Това може да е истина, може да е само пропаганда.

Тест. Путин очевидно нарушава международните договорености, на които почива редът в Европа след Студената война. На срещи с бившите си европейски партньори той говори, че няма военно, а само политическо решение на конфликта, че кръвопролитието трябва да бъде незабавно прекратено. Веднага след това руски войски влизат в Украйна. Той демонстративно не само играе против правилата, но се подиграва с тях.

Интересно е кога и Западът ще почне да прави същото. Например да се зарича, че няма да въоръжава Украйна и да я въоръжава. Да се кълне, че натовски ботуш няма да стъпи на украинска земя и да прати там военни съветници. Не можем да очакваме европейски „доброволци“ в защита на демокрацията. Тя не ражда интербригадисти.

Никой не може да накара днешните европейци да умират за идеи или за граници далече от дома. Много от тях не биха се били за собствените си страни, камо ли за Украйна. Путин очевидно тества докъде може да го пусне омекналото западно общество.

Мания. Ако то му позволи да откъсне части от източна Украйна и да си направи там марионетни и непризнати от никого сепаратистки анклави подобни на тези в Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието, той може да остане в руските учебници по история като лидер, успял да прекрати еднополюсния модел на света, да реабилитира Русия като полюс на силовото равновесие. Това е обречена стратегия. Докъде води тя знаем от края на Студената война и на Съветския съюз.

Големият въпрос е, какво ще трябва да платят Европа и светът за поредния делириум на Русия. Че последната пак ще трябва да плати огромна цена не подлежи на съмнение.

Авантюрата на Путин е обречена не просто защото като цяло Западът превъзхожда Русия икономически и военно, не само защото в конфронтацията тя е изолирана и сама срещу всички. Русия е обречена, защото й липсва „циментът“ на устойчивото общество – свободата. Тя очевидно не е престанала да бъде империя на злото.

Ключови думи

Коментари

Деян

Добре!

лупи

Не е ясно точно коя е империята на злото. Абсолютно посредствен коментар. Не знам защо всички са решили,че щом Русия не гледа на запад, значи това е зле за нея. Нека припомним за съществуването на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). САЩ вече не са нито икономически, нито политически фактор. Техните гъзолизци Великобритания също. Скоро се чу,че и Германия страда заради наложените на Русия санкции. Все повече се убеждавам,че запада е в някакъв странен период, в който всички лидери са пълни идиоти.

Поли

Мдам, липсва и подкрепа и от БРИКС и от половината останал свят. Ама тъпа статия!

http://elise.com.ua/?p=17652

Шим

Лупи, вие сте по-зле дори и от оригиналния Лупи.

honeyralmond

"Едуард Сноудън (преминалия на руска страна американски шпионин)..." Това ме разби. Седнал милия анализи да пише, а ClubZ да му ги публикува. Това ако не е комунистически манталитет не знам кое е.

Статията на г-н Желев е пълна глупост поради няколко основни причини: При положение, че в Украйна избиват руснаци, како очаквате от Путин? Да не прави нищо? Естествено, че им окаже помощ, за момента го прави неофициално. Това е същото, като да има гражданска война в Македония. Със сигурност ще има българи, които ще отидат да се бият на страната на братята ни християни срещу ислямизираните шиптери. Второ - Путин съвсем не иска да скъса отношенията си с ЕС, напротив. В момента той унижава ЕС, като влиза в ролята на ментор, който трябва да покаже на малоумните политици в ЕС къде е интересът им. А той не е в конфронтацията с Русия, защото от това ще страдат само европейците. В момента ЕС изпълнява стриктно намеренията на САЩ да вкара в конфликт Европа и Русия, за да може да сложи ръка на енергийните доставки. По-дългосрочната цел на САЩ е да се стигне до въоръжен конфликт Русия-ЕС, в който е ясно, че Русия трудно ще победи. А както знаем от историята - сметката за войните винаги се плаща от загубилия. В досегашните две световни войни Германия плати сметката, защото беше най-високо развитата индустриална страна в света. Сега Русия трябва да плати сметката на САЩ с ресурсите си. Само че Путин не е глупак, не го подценявайте.Трето - Русия няма нужда от нови територии, тя притежава 1/16 от сушата на планетата и около 40% от залежите на каквото се сетите. Тук конфликта не е териториален, а полит-икономически. Залогът е доста висок - кой ще бъде шефът и ще определя правилата на играта. САЩ са на път да загубят тази позиция и затова прибягват до отчаяни крайни мерки, каквито наблюдаваме в последните години - революции, войни, конфронтации... Освен това е абсолютна глупост, че Западът не помага на Украйна - то не бяха заеми, то не бяха визити, то не бяха наемници... В Украйна в момента има над 2500 полски наемници - и това е официална информация, която авторът някакси е подминал. Същото е и от другата страна, с помощта на Русия. Не подценявайте стратегията на Путин, тя е много грамотно изготвена и е печеливша. Доказателството за това ще бъде сривът на жизнения стандарт в Европа в следващите години. Моята прогноза е спад с около 50% в покупателната способност на средният европеец в следващите 5 години. Дано да греша, но не ми се вярва...

Казасов

Всеки има право на мнение.Авторът така вижда нещата,така ги представя.И все пак,имаше някои ангажименти след разпада на СССР и СИВ,които Западът/най общо/не изпълни.Но тогава не беше Путин,и това се случи.Винаги съм твърдял,че Русия и САЩ са способни да преодолеят всяка криза и да се договорят.Ставало е,става и ще става и в бъдеще.

Путин е западен агент! Но не на западните демократични общества, а на онази западна олигархия която реално управлява.

Естествено че са си партньори. Най-после някой в тоя форум да го осъзнае. Всите тука реват срещу Путин, ама не виждат, че и Обама, Меркел, Оланд, Камерън - всичките са като него.

козела

По - тъп анализ не бях чел!

Sibir

Писалият тия лъжи и фантазии или е глупак,или е мръсник,или е и двете!

Българска журналистка

Ох, Веселине Желев, кой кретен те пусна до клавиатурата?! Писал си без да мислиш, затова не си забелязал, че всяко следващо изречение отрича предходното. Примерно изреченията „Никой не може да накара днешните европейци да умират за идеи или за граници далече от дома. Много от тях не биха се били за собствените си страни, камо ли за Украйна“ опровергават следващото малко по-надолу: “…Като цяло Западът превъзхожда Русия икономически и военно”. Е, как я превъхожда икономически, е и военно, след като там, в Запада, никой не ще да с ебие за да отбранява собствената си родина, камо ли Украйна? Майката на всички мисли в тази словесна поврътня е съждението: „Големият въпрос е, какво ще трябва да платят Европа и светът за поредния делириум на Русия. Че последната пак ще трябва да плати огромна цена не подлежи на съмнение.” Чакай сега, Веселин Желев. Ако огромната част от цената ще бъде платен от Русия, тебе какво те боли? Значи за „Европа и светът“ няма да платят почти нищо. Ще платят много малката, остататъчна част от цената (понеже Русия, бидейки в делириум, ще плати огромна част от цената и в това за Веселинчо няма никакво съмнение, нали?). Ха, кажи сега, Веселинчо, защо тази мъничка част според твоя мозък, се явява „ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС“ в това съждение. Кое му е голямото?

v.jelev

На въпросите Ви: 1. Западът има професионални армии и не се нуждае от "опълчения". Натовските армии са по-модерни от руската и държавите от НАТО имат мното по-голям икономически потенциал да ги поддържат. Те нямат нужда гражданите им да се бият, а и те не искат. 2. Не само Русия, но и Европа (включително България) страда от санкциите,чиято първопричина е политиката на Путин. Затова стои въпросът, какво ще трябва да плати Европа. Както отбелязах в точка (1), Западът е има по-голям потенциал да се справи със загубите - и финансов, и икономически. 3. Радвам се на Вашето и на Вам подобните Ви озлобление. То показва, че съм на прав път.

Хан Тукту

Света забравя за най-силното оръжие на руските диктатори,- изключително ниската цена на човешкия живот.

Боби

Този, който е писал това е кух отвсякъде! Как ЗАПАДА ще се противопостави? Идва зима, студ, спиране на газа, ама те и петрол нямат, как ще воюват? Нямал Путин модерна армия, най-вероятно този, който е писал това не е виждал танк наживо - само за сравнение СУ 24 обезоръжи всички системи на борда на модерния американски Доналд Кук! Без ракета, без атака, а само с едно модерно оръжие! За сравнение Т95 е един от най-съвременните и бързи танкове, СУ 50 - най-модерния изтребител 5 поколение, свръхманеврен, свръхзвуков, неуловим за радарите, КА 52 Алигатор многократно превъзхождащ американския Апачи, Ракетни системи Искандър, Ярс и нека не забравяме ТОПОЛ И СТАРИЯ И ВАРИАНТ КРЪСТЕН ОТ ЗАПАДА "САТАНА", къде Русия не превъзхожда запада? Попрочетете и за система ОКО и действието и и тогава пишете глупости! Путин ще фалира запада, той ще им наруши всички блага, а там когато започне безработицата сами ще се избият! Според мен това отдавна трябваше да се случи, защото САЩ и ЗАПАДА не помагат на никой, а ограбват, за да подсигурят себе си, както ебаха мамата на цялата ни държава! Ако Германия и другите страни искаха да се оправим защо не ни помагат? В крайна сметка България е колкото един техен голям град? Просто е те се нуждаят от нас в този ни вид - бели роби, за да си прокарват идеите тук, да си изхвърлят боклуците тук, да си идват без пари да си живеят тук и т.н. Аз съм за ВЕЛИКА РУСИЯ! Ако някой от вас оспори това нека попрочете историята и когато утре отиде на работа да си спомни,че и това, което още работи тук мак пак руснаци са го правили, а ако и това не помага качете се на Шипка, погледнете и паметника и прочетете всичко, което там е написано и чак тогава си помислете дали България има нужда от EU или е по-добре да сме с Русия и Дядо Иван!!!

Славянска чума

Чета този Боби и се заливам от смях. Просто не е за вярване, че има толкова прости и ограничени хорица.

rotos

САЩ са световната суперсила, факт. Но факт е и това, че начело на тази суперсила стои колеблив и слабохарактерен президент, а това елиминира всички останали преимущества на Америка. Путин има на разположение една шеста от сушата и, въпреки че Русия не може да произведе един котлон като хората, той ще продължи да доминира, защото нема какво да губи при евентуална война. На него му е ясно, че никой от наличните в момента световни ръководители (Обама, Меркел, Оланд, ets.) нема да воюва за Украина, въпреки че моментът е особено подходящ: НАТО, само срещу неколкостотин милиона може да се сдобие с база на границата на Русия, от където ракета със среден радиус на действие може да стигне Москва за двадесет минути. Това би било особено притеснително за руското военно командвоне, което само би озаптило своя нов генералисимус. Ккакто се казва: Господ дава, ала в кошара не вкарва.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.