Властите в белгийската провинция Ено забраниха на "жълтите жилетки" да затварят пътища по границата с Франция, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Според издадената заповед от днес влиза в сила забрана за събирането в района на повече от петима души. Отбелязва се, че това ограничение няма да се отнася за пътниците, спрели за кратка почивка.

В дните около Коледа действията на протестиращите срещу ниската покупателна способност "жълти жилетки" в Белгия продължиха. Към тях се присъединиха злосторници, които обраха камион и го запалиха. Това бе вторият подобен случай в страната от началото на протестите преди месец, избухнали покрай увеличението на акциза на дизела.

Белгийските власти междувременно обявиха, че догодина няма да приложат предвиденото допълнително увеличение на акцизите върху горивата. Това ще бъде облекчение за собствениците на два от три автомобила в Белгия, където дизелът е основното ползвано гориво.

Властите в Брюксел въвеждат от 1 януари нови ограничения за движението в града на дизелови автомобили. Занапред няма да имат достъп до столицата дизелите, произведени през миналия век.

Ограниченията ще засегнат и бензинови автомобили, построени преди 1997 г., но няма да се отнасят до автомобилите с удостоверена колекционерска стойност.

От тази мярка ще бъдат засегнати около 30 000 автомобила, а техните собственици ще получат три месеца отстъпка, за да си осигурят друг начин на придвижване. Властите налагат на нарушителите глоба от 350 евро. Повторна глоба може да бъде наложена три месеца след датата на първата.