НАТО започна днес учения по източните си граници и планира през следващите месеци маневри в Украйна, предаде ДПА. На изток пактът граничи с Русия.

Общо девет държави от Алианса участват в ученията под кодовото название "Щурмово копие II". Те се провеждат едновременно на териториите на Германия, Полша, Литва, Латвия и Естония. В тях са включени над 2000 войници, а също така бойни машини и самолети. Сред участващите страни са Канада и САЩ, съобщава БТА. От разпространени от международни агенции снимки става ясно, че има и британски войници - поне на територията на Полша.

"Нямаме информация за българско участие", отговориха на запитване на Клуб Z от пресцентъра на Министерството на отбраната в София.

Първоначално ученията трябвало да бъдат под егидата на САЩ. После обаче те били разширени на ниво НАТО като част от стремежа да бъдат успокоени страните членки от Източна Европа, които се чувстват заплашени от Русия.

"Целта на "Щурмово копие II" е да покаже ангажимента на НАТО към основното предназначение на организацията - да гарантира свободата и сигурността на своите членове и партньори", заявяват източници от пакта пред ДПА.

Започналите днес учения ще продължат до 8 септември. Очакват се и други маневри на алианса през следващите месеци, включително в Украйна.