Сирийската армия съобщи в петък, че е превзела ключовия северен град Манбидж. Разположените там кюрдски сили се обърнаха за помощ към президента Башар Асад срещу опасността от турска офанзива.

Силите за защита на народа (СЗН), главната кюрдска милиция в Сирия, отправиха призива си към Асад дни, след като САЩ обявиха, че изтеглят своите 2 000 военни от района на града, който е на 30 километра от границата с Турция. Кюрдите искат сирийската армия да заеме позициите на американските войски,  които все още не са си тръгнали.

"В сегашната ситуация ние все още подкрепяме целостта на сирийската територия. Тези области принадлежат на Сирия. Щом терористичните организации напуснат района, ние няма да имаме нищо останало за вършене там", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред репортери след петъчната молитва в Истанбул.

"Не става въпрос само за Манбидж, ние искаме да изчистим всички терористични организации от региона. Нашата основна цел е СЗН да получи тук необходимия урок", добави той.

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства новината, че сирийската армия е влязла в Манбидж.

"Безусловно, това е позитивна крачка към стабилизиране на обстановката", каза той.

Песков  нарече разширяването на зоната на контрол на правителствените сили "положителна тенденция".

 
В четвъртък посолството на Обединените арабски емирства в Дамаск отвори отново вратите си. Снимка АП/БТА

Руският външен министър Сергей Лавров пък каза, че САЩ искат да изтеглят войските си от Сирия, за да прехвърлят своите отговорности върху партньорите си в международната коалиция.

"По всичко изглежда, че Вашингтон иска да прехвърли отговорността на своите партньори в коалицията. На място също така там незаконно са разположени военнослужещи от Франция, Великобритания, Германия, а разбира се има и военновъздушни сили на коалицията. А има съюзници в региона, на които искат да прехвърлят допълнително финансово бреме", каза Лавров след среща с йорданския външен министър Айман Сафади.

Турска делегация пристига в събота в Москва, за да обсъди с Русия последствията от изтеглянето на американските войски, каза Лавров. Според него Русия, която подкрепя Асад е готова да сътрудничи с врага му Турция, що се отнася до това да бъдат ликвидирани гнездата на тероризма и да бъде възстановена териториалната цялост на Сирия.

Екип на Клуб Z, АФП, БТА