"Ливърпул" поведе още по-убедително на върха във Висшата лига, но с нов подгласник, след като "Тотнъм" измести "Манчестър Сити" от второто място. Това донесе коледният кръг на футболния шампионат в Англия или както британците го наричат - "Боксинг дей", денят в който се отварят подаръците.

Мърсисайдци, които започнаха 19-ия кръг на първото място в таблицата с 4 точки преднина пред бившия водач и шампион "Манчестър Сити", излязоха на "Анфийлд" срещу "Нюкасъл". "Ливърпул" поведе още в 11-ата минута с гол на Деян Ловрен, а до края на полувремето "свраките" така и не успяха да противодействат на ефективната игра на домакините.

Три минути след подновявянето на играта Мохамед Салах вкара от дузпа, която сам спечели, макар и да бе малко спорна. Последваха голове на Шакири и Фабиньо в 79-ата и 85-ата минута, а до края на двубоя домакините можеха да направят загубата на тима на бившия си треньор Рафа Бенитес още по-болезнена. Но пети гол не влезе, остана 4:0. Така отборът на Юрген Кпоп се запътва към следващия си мач на 29 декември срещу "Арсенал" с актив от 51 точки и 6 точки преднина пред втория... "Тотнъм".

Това е и голямата новина от "Боксинг дей" - тимът от Северен Лондон изпревари големия фаворит за титлата "Манчестър Сити", след като "гражданите" паднаха на чужд терен от "Лестър" с 1:2. Сред изненадващата си загуба преди седмица от "Кристъл Палас", тимът на Пеп Гуардиола записа второ поредно поражение. Тимът започна добре мача си днес и поведе в 14-ата минута с гол на Бернардо Силва, но само 5 минути по-късно равенството бе възстановено от Марк Олбрайтън. Така завърши и полувремето.

В 81-ата минута "Лестър" поведе със страхотен гол на Рикардо Перейра, а "Манчестър Сити" така и не успя да направи нищо в оставащите 10-ина минути от двубоя и остана с 44 точки. И завърши с десет души заради директен червен картон на Фабиан Делф.

Двубоят "Тотнъм" - "Борнемут" (5:0) предложи голова фиеста, но само от едната страна. "Шпорите", които с последните кръгове играят все по-уверено, още в 35-ата минута на  мача си осигуриха преднина от 3 гола срещу осмия в класирането. В 68-ата минута "Тотнъм" увеличи преднината си с още един гол, а в 70-ата резултатът вече 5 безответни гола на сметката на домакините. Това в комбинация със загубата на "Сити" ги инсталира на второто място с актив от 45 точки.

Коледният кръг на Висшата лига предложи и втори пореден мач, в който "Манчестър Юнайтед" изглежда преобразен, поне по отношение на резултатите. След уволнението на Жозе Моуриньо и във втория мач на Оле Гунар Солскяр като треньор тимът постигна втора поредна победа - този път срещу последния към днешна дата в класирането "Хъдърсфийлд" с 3:1.

"Червените дяволи" поведоха още в 28-ата минута с гол на Неманя Матич. Завърналият се в отбора Пол Погба, който в края на периода на Моуриньо бе твърдо закотвен на пейката, удвои в средата на второто полувреме, а 15 минути по-късно вкара и втори гол. Мачът се запомни с едно великолепно спасяване на вратаря на "Юнайтед" Давид де Хеа. "Хъдърсфийлд" вкара почетно попадение в 88-ата минута.

Голова фиеста предложи и двубоят "Бърнли" - "Евертън", спечелен от гостите с 5:1. "Евертън" поведе още във 2-та минута от мача, едвои преднината си в 17-ата минута, а в 22-ата резултатът вече бе 0:3 след гол от дузпа. Към края на първата част "Бърнли" все пак върна един гол пред собствената си публика. "Карамелите" започнаха двубоя без Ричарлисон, което обаче не попречи на ефективната им игра. Звездата на тима обаче влезе като резерва при 1:4 и не пропусна да се разпише, за да оформи крайния резултат. 

"Кристъл Палас" и "Кардиф" пък сътвориха нулево равенство, което не се отрази на класирането. 

Футболната Коледа в Англия започна с мача "Фулъм" - "Увърхемптън", който завърши с по един разменен гол (1:1). След безрезултатно, макар и динамично първо полувреме, домакините, които са на последно място в класирането, поведоха в 74-ата минута. 11 минути по-късно "вълците" изравниха.

Нападателят на "Фулъм" Александър Митрович регистрира пореден "ялов" мач, след като още първото полувреме пропусна да вкара при поне дне положения за гол. В 90-ата минута на мача пак той можеше да го реши и да донесе трите точки на отбора си. Топката обаче бе изчистена от самата гол линия. 

Така с пропуснатите три точки днес "Фулъм" остава в дъното на Висшата лига с една 11 точки от 19 мача. "Улвърхемптън" са точно над средата на таблицата. 

Задочният спор за четвъртото място на "Боксинг дей" между "Арсенал" и "Челси" завърши в полза на "сините" от Лондон. "Топчиите" не успяха да вземат повече от точка при гостуването си на "Брайтън" (1:1), въпреки че поведоха с красив гол на Пиер-Емерик Обамеянг още в 7-ата минута.

В 35-ата минута обаче равенството бе възстановено от Юрген Локадия след груба грешка в защитата на "Арсенал". И въпреки че според статистиките на мача "артилеристите" владееха играта, до повече голове не се стигна. "Брайтън" също не страдаше от липса на положения. Така "Арсенал" остана на петото място с 38 точки. 

За разлика от "Арсенал", "Челси" си свърши работата срещу "Уотфорд" и взе трудна победа с 2:1. Двата тима си размениха по един гол в самия край на първото полувреме - "Челси поведе чрез Еден Азар и веднага "Уотфорт" изравни с гол на Роберто Перейра.  Победата дойде, благодарение на гол от дузпа, успешно реализирана отново от Азар в 58-ата минута. Белгиецът има вече 100 гола в Премиърлийг. Двата тима си размениха по няколко голови положения до края на мача, но повече попадения нямаше. 

Така "Челси" се закрепи на 4-ото място с 40 точки, дръпвайки с 2 пред "Арсенал" и доближавайки се на 4 от третия от днес в таблицата "Манчестър Сити".